Forrás: Népszava

Bár nem valószínű, hogy a kormányt, illetve a kormánypártokat érő minden politikai és szakmai támadás mögött a nagyobbik ellenzéki párt áll, a közelmúlt eseményei mégis arra utalnak: a Fidesz minden botrányból kiveszi részét. A Magyar Nemzet például már egy hónappal ezelőtt közölte, hol tárolják a kinyomtatott érettségi tételeleket. A február-márciusi gazdatüntetések vezetőiről pedig bebizonyosodott, többségük a Fidesz gazdatagozatában is vezető pozíciót tölt be.

Az érettségi feladatlapokat már januárban kinyomtatták, s egy raktárban őrizték, ám a Magyar Nemzet április közepén nyilvánosságra hozta a logisztikai központ – általuk is szigorúan bizalmasnak nevezett – helyét. A napilap ezt a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva írta meg, hiszen az oktatási tárca egyik intézménye nyilvános közbeszerzési eljárást folytatott le az ügyben. A Magyar Nemzet fényképet is közölt az ominózus raktárról. Megírták azt is, hogy a helyszínen megtudták, a raktár dolgozói délután négy órakor abbahagyják a munkát, utána biztonsági őrök ellenőrzik egy-két óránként a raktárt, amit egyébként bekameráztak.

Az Oktatási Minisztérium (OM) a lap hírére úgy reagált, hogy megerősítette a raktár őrzését, s a lapot tette felelőssé az információ nyilvánosságáért. Mint ‘Az ellendrukkerségnek is van határa’ című közleményükben fogalmaztak, akkora kockázatot jelent, hogy a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta a helyszínt, ahol a feladatsorokat tárolják, hogy ‘a mai naptól megerősített fegyveres szolgálat védi az épületet’. Az OM szerint a lap 116 ezer diák érettségijét próbálta megzavarni a cikkel. A szaktárca felhívta a figyelmet: a lap ‘közlésével nem a feladatok kerültek nyilvánosságra, csak az a helyszín, ahol a feladatlapokat őrzik’. A folytatás már ismert. A Magyar Nemzet cikke után azonban elképzelhető, hogy a tételek kiszivárogtatója nem a mostani koalíció híve.

Magyar Bálint oktatási miniszter mindenesetre egy nyilatkozatában úgy vélte, az egész akcióról látszik, hogy ‘politikailag motivált bűncselekmény’. A Fidesz kulturális tagozatának elnöke ugyancsak bűncselekménynek és aljasságnak nevezte az érettségi tételek kiszivárogtatását. ‘Természetesen bennem is felmerül, hogy ez a legkülönbözőbb célokat szolgálja, s az, hogy éppen nekem küldik el, engem keresnek meg az üggyel’ – mondta arra a kérdésre válaszolva, lát-e politikai motivációt a tételek kiszivárogtatásában. Pálinkás József közölte, azért értesítette azonnal a rendőrséget, hogy ‘annak még csak a gyanúja sem merülhessen fel, hogy nekem, vagy hozzám kapcsolódóknak’ köze lehet az ügyhöz.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője később már úgy nyilatkozott: valószínűsíthető volt, hogy a kikerülő tételek sok diákhoz jutottak el és sokukat juttatták jogosulatlan előnyhöz. Ettől kezdve az oktatási tárca már csak rossz vagy kevésbé rossz döntéseket hozhatott – mondta, s úgy vélte, nem igaz a tárca álláspontja, hogy csak kevesen tudják a tételeket, s hogy politikai akcióról lenne szó, amit a sajtó fúj fel. Sió a hibát elkövetőket tartotta leginkább felelősnek. Nem lenne jó, ha akár a rendőrség, akár a Nemzeti Nyomozó Iroda diákokat, pedagógusokat zaklatna és próbálná megtudni, ki kitől kapta meg a tételeket – tette hozzá a szakpolitikus.

A gazdák mögül előbújt a Fidesz

Bár nem valószínű, hogy minden politikai és szakmai támadás mögött a nagyobbik ellenzéki párt áll, éppen a közelmúlt eseményei figyelmeztethették volna a kormányzatot. Kiderült ugyanis, hogy a csaknem egy hónapig tartó február-márciusi gazdatüntetés élére álló Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) több vezetőségi tagja a Fidesz gazdatagozatának elnökségében is dolgozik. Mint a Népszava beszámolt róla, a Fidesz gazdatagozatának tisztségviselője például Bagi Béla Bács-Kiskun megyei Magosz elnök, a szervezet alelnöke, a demonstrációs bizottság vezetője, Székely Gábor Baranya megyei Magosz elnök, ugyancsak a szervezet alelnöke, Obreczán Ferenc Pest megyei Magosz elnök, a szervezet főtitkára, de Örvendi László Hajdú-Bihar megyei Magosz elnök, a szervezet elnökségi tagja is.

További Magosz alelnökök múltjában is kimutatható a jobboldali kötődés. Jakab Ferenc szabolcsi Magosz elnök például 1994-ig MDF-es országgyűlési képviselőként dolgozott. Fenyőházi Tibor Győr-Moson-Sopron megyei elnök 2002 óta a megyei közgyűlés mezőgazdasági bizottságának MDF által delegált külsős tagja. 1998-ban miépes színekben indult a választásokon. Dr. Kulcsár László békési Magosz elnök pedig a megyei közgyűlésbe a Fidesz-MKDSZ-Gazdakörök támogatásával jutott be.

Faludi Sándor, a Fidesz gazdatagozatának elnöke megpróbálta cáfolni lapunk állításait; közleményében felháborítónak és szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a Magosz több vezetőségi tagja a Fidesz gazdatagozatának elnökségében is dolgozna. A Faludi által közölteket éppen a Fidesz hivatalos honlapja cáfolta, ahol fényképpel együtt bárki megtatlálhatja a tüntető gazdák vezetőinek névsorát. A fideszes Turi-Kovács Béla ennek ellenére például úgy nyilatkozott, nincs tudomása arról, hogy lenne olyan a gazdák delegációjában, aki Fidesz-tag volna.

De nemcsak a Fidesz, hanem a jobboldal más prominensei is támogatták a gazdákat. A Magyar Demokratában például napokkal korábban közzétették azoknak a személyeknek, polgári köröknek, szervezeteknek a névsorát, amelyek vállalták a gazdák élelmezését – noha még nem lehetett tudni, meddig tart az agrárdemonstráció és a kormánnyal folytatott tárgyalás. A február 27. és március 13. közötti időszakra vonatkozó listán szerepelt többek között a Demokrata szerkesztősége, Bencsik András, a lap főszerkesztője, az Óbudai Pilvax Polgári Kör, a Friss Levegőt Polgári Kör, vagy éppen a Budaörsi Polgári Kör.

Fordított provokáció

A tavaszi tüntetést vezető gazdák provokációnak nevezték azon társaik nyilatkozatait, akik úgy vélték, a gazdavezetők csak tüntetni akarnak, megállapodni nem. A provokációnak minősítés is jól ismert kommunikációs eszköze a Fidesznek. Emlékezetes volt, ahogyan az ellenzéki párt vezetői a Tilos Rádió előtti tüntetésre reagáltak tavaly januárban. A Rákosmenti Polgári Körök Egyesülete által kezdeményezett demonstráción elégettek egy izraeli zászlót, de a tüntetésen felszólalt többek között a Magyar Nemzet mai brüsszeli tudósítója is. Lovas István kijelentette: ‘hirdessük meg ettől a pillanattól kezdve a magyar- és kereszténygyűlölő kisebbség ellenes nulla tolerancia politikáját’. A történtektől Hende Csaba, a polgári körök koordinátora elhatárolódott és az MDF is sajnálkozását fejezte ki. Izrael nagykövetsége hivatalosan tiltakozott, a Magyar Külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki. Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya pedig közösség elleni izgatás miatt nyomozást rendelt el.

Orbán Viktor az események után kénytelen volt üzenetet küldeni az általa életrehívott polgári körök tagjaihoz. A Fidesz elnökének szövege szerint ‘ismereteink alapján egyre világosabb, hogy a Tilos Rádió épülete előtt tartott vasárnapi tüntetést követően, jóval annak befejezése után szándékos és aljas provokációra került sor’. A Fidesz elnöke Áder János után nyilatkozott, de frakcióvezetőjétől eltérően nem említette a szocialistákat. Orbán szerint nem először fordul elő provokáció rendezvényeiken, és ‘erre sajnos a jövőben is számítanunk kell’. Úgy vélte, eddigi gyűléseik, megmozdulásaik minden alkalommal békésen és méltósággal zajlottak és felkérte a körök tagjait, hogy ‘a jövőben fokozott figyelemmel és még nagyobb elővigyázatossággal járjanak el, amennyiben provokáció gyanúját észlelik. Szigeteljék el a provokátorokat, és akadályozzák meg, hogy megzavarják békés rendezvényeinket!’ Orbán közlése szerint a hasonló esetek megelőzése érdekében a Demokrácia Központban bizottság alakult, amely ‘folyamatos figyelemmel kíséri a gyűléseink megzavarására tett kísérleteket, nyilvántartja azokat, közreműködik feltárásukban, és követi az azokkal kapcsolatos hatósági vizsgálatok menetét’.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője egy tévéműsorban ugyanakkor úgy vélte, hogy ‘a szocialistáknak állhatott érdekében ez a provokáció és ez a figyelemelterelés’. Áder szerint az alapprobléma a Tilos Rádió szégyenteljes mondataival kezdődött, ami karácsony előtt több alkalommal is elhangzott a rádióban. Ez váltotta ki a tüntetést, és ‘nyilván, akik úgy gondolják, hogy ne erről a problémáról kelljen beszélni a jövőben, hanem tereljék el a figyelmet erről, azok nyilván (…) odaszerveztek néhány embert, akik aztán ezeket a zászlókat felgyújtották’.

Pár nappal később kiderült, hogy a Fidesz által provokátornak tartott egyik zászlóégető például a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója, aki ugyancsak ‘provokációnak’ esett áldozatul: tudniillik kábítószeres cukorkával kínálta őt egy ismeretlen.

Összhangban az ellenzéki sajtóval

Az ellenzéki párt és a Magyar Nemzet között jelzett összehang talán nem a véletlen műve. Emlékezetes, hogy az úgynevezett D-209-es ügyet – Medgyessy Péter kormányfő titkosszolgáltai múltjának nyilvánosságra hozatalát – is a napilap robbantotta ki; máig nem cáfolt információk szerint a cikk megjelenése előtt egy nappal Orbán Viktor bent járt a lap szerkesztőségében. De az úgynevezett K&H-ügyben is felfedezhető volt bizonyos összjáték a lap és a Fidesz között.

Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc tavaly őszi kormányfővé választásakor Áder János a Fidesz frakcióvezetője drámai hangon kért félórás szünetet. A politikus arra hivatkozva szakította meg a kormányprogram vitáját, hogy az akkor még kormányfő-jelölt Gyurcsány Ferencről új információk kerültek nyilvánosságra, s ezekről tájékoztatnia kell az ellenzéki párt képviselőit. Mint kiderült, a Magyar Nemzet internetes változata két dokumentumot közölt; az egyik egy telefon-lehallgatási jegyzőkönyv, amelyben egy bizonyos ‘Gyurcsányi’-ról beszélnek, a másik pedig egy rendőrségi tanúkihallgatás jegyzőkönyve, amelyben a Gyurcsány által birtokolt Altus Rt. vezérigazgatója tesz vallomás a brókerbotrány kapcsán.

A Fidesz elterelő hadművelete nem jött be; a kormánypártok kacajjal fogadták Répássy Róbert bejelentését a két dokumentumról, ráadásul a szocialista és az SZDSZ-es képviselők már ismerték a lap által közölteket. A fideszes Demeter Ervin napokkal korábban interpellálta Gyurcsányt a ‘bizonyos Gyurcsányi’ ügyében. A Magyar Nemzet mellett a Hír Tv fél órán belül hírt adott a két dokumentumról, de Gyurcsány megválasztásának napjára időzítették a Reform című hetilap Gyurcsány-extra kiadását is. A hetilap Gyurcsányt a hatalom megszállottjának, újgazdag spekulánsnak minősítette, s minden bizonnyal véletlenül hírt adott arról is, hogy ‘Kulcsár Attila szerint az igazán befolyásos ember a titokzatos Gyurcsányi’.

*keret

A szélsőjobbot tolják maguk előtt?

Hogy a Fidesz hajlamos elfedni valódi szándékait, jól példázza Körömi Attilának a Magyar Narancs által megszellőztetett esete. A korábban fideszes, jelenleg független honatya, aki nyíltan vállalta a Jobbik képviseltét, az idén tavasszal nyílt levélben írt le egy a népszavazással kapcsolatos fideszes történetet. Körömiéket, a Fidesz által azóta sem cáfolt közlés szerint, még a kettős állampolgársági kampányban megkeresték a nagyobbik ellenzéki pártból, hogy a Jobbik kérdezze már meg Eörsi Mátyást az esetleges többes állampolgárságáról. (Feltételezték, hogy az SZDSZ-es honatya izraeli-magyar kettős állampolgár.) ‘Azért mi kérdezzünk erre rá’ – mondták Körömi szerint a fideszesek, ‘mert ez nekünk jól áll, a Fidesznek pedig mégis csak kínos, hiszen olyan vizekre evez a kérdező, ami nem biztos, hogy szalonképes’. ‘Világos, ugye: a fehérkesztyűs főnök szól, a szurtos képű csicskás kérdez. Ja, és azt is megígérték, hogy ezt átengedtetik a médiájukkal. Értik ugye? Átengedtetik, az ő médiájukkal. Meg lesz dumcsizva, mert ez a kérdés most mehet. ‘A’ Bayer, ‘a’ Lovas meg ‘a’ Bencsik is rajta lesz az ügyön, még a Hír TV is.’- írta Körömi.

S. Z.

Comments are closed.