Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. május 13. 00:00

A Herzl-komédia egy négyszereplős féltékenységi dráma: a ház asszonyát elküldi társalkodónője, hogy a szomszédban lakó szerelmét fogadja. Közben belopódzik a háziasszony elűzött volt férje, aki viszsza szeretné hódítani feleségét.

A válást azzal szeretné megakadályozni, hogy azt hazudja, a szomszédnőjével kezdett ki (nem sejtve, hogy ő a társalkodónő), és emiatt a szomszéd üldözi őt, ezért ide menekült. A szomszéd azonban észrevette, hogy valaki belopódzott, és féltékeny lesz menyasszonyára, aki, hogy védje asszonyát, vállalja, hogy az idegen hozzá jött. Mikor a háziasszony megtudja, milyen boldogtalanná tette a párt ez a félreértés, bevallja, hogy az ő férje a behatoló, és mindenki kibékül mindenkivel.

Herzl naplójából tudjuk, hogy ő modern prófétának képzelte magát. Ha ezt a lélektani szempontot is figyelembe vesszük, a darab kozmikus látomás Izrael helyzetéről, ha a szereplőket a nagypolitika főszereplőivel helyettesítjük be. A ház asszonyát, Palesztinát elküldi barátnője, Amerika, aki a szomszéd Európával akar itt találkozni. Közben belopódzik a volt férj, Izrael, s azt állítja, Európa üldözi. Palesztina Európa kérdésére azt válaszolja, hogy Izrael Amerikával egy pár, ettől Európa féltékeny lesz, végül kiderül az igazság: Palesztina és Izrael helyreállítják egykori aranykorukat.

Herzl Tivadar, A menekült című műve (színpadra állította és fordította Kozma György) látható a Vidám Színpad Kisszínpadán május 17-én este 7 órától, a Bálint Közösségi Házban pedig május 18-án este 7 órától. A szereplők Kari Györgyi, Meskó Tímea, Quitt László és Jim Tucker.

Comments are closed.