Forrás: Népszava

Hét izraeli rendőr – köztük maga a jeruzsálemi rendőrfőnök – könnyebben megsebesült, amikor palesztin fiatalok kövekkel dobálták meg őket a Templomhegy közelében. A rendőrség tudomására jutott tegnap: fanatikus ultraortodox zsidó csoportok ismét a Templomhegyre készülnek – mint minden a zsidó naptár szerinti hónap első napján – hogy ott imádkozzanak.

A rendőrség a tervet provokációnak tekintette és meggátolta, hogy az ultraortodoxok feljussanak a hegyre, de hogy elejét vegye az esetleges összetűzéseknek, tegnap csak 45 évesnél idősebb, izraeli személyazonossági igazolvánnyal rendelkező mozlimnak tette lehetővé a részvételt a templomhegyi istentiszteleten. A mozlim fiatalok viszont éppen azért akartak felmenni a Hegyre, hogy ellensúlyozzák az ultra-ortodoxok esetleges jelenlétét. Végül a mozlim fiatalok csak a rendőrökkel ütköztek és csak könnyebb incidensekre került sor.

Cipi Livni izraeli igazságügyi miniszter közölte Szofian Abu Zaida palesztin miniszterrel, hogy a Sarm-es-Sejk-i megegyezéssel ellentétben, Izrael egyelőre nem bocsát szabadon további 400 palesztin foglyot (miután több mint egy hónapja már szabadon engedett ötszázat). Lépését az izraeli kormány azzal indokolta, hogy a Palesztin Hatóság nem teljesítette kötelezettségét lefegyverezni a szélsőséges palesztin szervezetek tagjait. Izraeli megfigyelők véleménye szerint azonban az igazi ok, hogy Ariel Saron miniszterelnök a gázai kivonulás befejezése előtt nem akar további engedményeket tenni a palesztinoknak, nehogy erősítse a kivonulással szembeni ellenállást. Abu Zaida szerint a foglyok kiszabadításának halasztása veszélyesen gyengíti Mahmúd Abbász palesztin elnök befolyását a palesztin társadalomban.

Több izraeli és palesztin politikai elemző a szélsőséges Hamász politikai fejlődéséről értekezett. A radikális palesztin szervezet a helyhatósági választásokon elért eredményét ‘sikernek, de nem győzelemnek’ minősítve, rámutatttak, hogy az előzetes számítások szerint a Hamász a szavazatok egy harmadára számíthat a júliusi parlamenti választásokon. Ezt a szervezet vezetői annyira csábítónak találják, hogy hajlandók részt venni a választásokon, függetlenül attól, hogy még fennáll az izraeli megszállás és a választásokat az Oslói palesztin-izraeli megegyezések alapján tartják meg – tehát ellentétben a Hamasz eddig vallott álláspontjaival. Hasonló megfontolások alapján a Hamász csatlakozott a Mahmúd Abbász által kezdeményezett fegyvernyugváshoz is. A Hárec hírmagyarázója ezt a fejleményt a Hamász ‘politizációjának’ nevezi, vagyis – mint sok más radikális mozgalom a világ különböző táján – fegyveres szervezetből fokozatosan politikai tényezővé válik.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.