Forrás: Népszava

Legelső kötelessége minden kormánynak, hogy védje a polgárait – mondta a miniszterelnök egy televíziós műsorban. Gyurcsány Ferenc szerint bocsánatot kell kérni a holokausztért, mert megbocsátani nem lehet azoknak, akik ezt kitalálták, hagyták, sőt bátorították. A világhálón fellelhető zsidóadatbázist bírálva azt mondta: vannak ügyek, amelyekben nem szabad próbálgatni, hogy meddig terjed a köz érzékenysége.

Bocsánatot kell kérni a holokauszt történéseiért – hangoztatta a miniszterelnök egy televíziós interjúban. Megbocsátani azoknak a kormányoknak, annak a kornak, annak a világnak, amely ezt hagyta, segítette, bátorította, sőt kitalálta, utólag sem kell – fogalmazott Gyurcsány Ferenc az MTV Nap-kelte című műsorában. A miniszterelnök csütörtökön az auschwitz-birkenaui volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban vett részt a holokauszt emléknapja alkalmából rendezett nemzetközi megemlékezésen. Mint mondta, a mindenkori miniszterelnök közjogi szerepe akarva-akaratlanul folytatója a magyar államiságnak, és ebből a szerepből azt kell mondani: a legelső kötelessége minden kormánynak, hogy védje a polgárait.

A Matula Magazinról, amely a világhálón egy név begépelése után kiírja, hogy az adott ember zsidó-e, a miniszterelnök azt mondta: nehéz eldönteni, hogy az alkotók szándéka a görbe tükör állítása, vagy valóságos bántás volt. Hozzátette: vannak ügyek, amelyekben nem szabad próbálgatni, hogy meddig terjed a köz érzékenysége. Ugyanezzel kapcsolatban nemrég Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő azt mondta: jogos a felháborodás. Mint fogalmazott: ő zsidó és cigány is, hogyha kell. Ugyanakkor arról is beszélt: a zsidóadatbázis egy provokatív, rossz poén, és Magyarországon ez a fajta provokáció ‘még nem megy’.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.