Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 7. 09:49

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton reggel egy televíziós műsorban hangsúlyozta: bocsánatot kell kérni a holokauszt történéseiért.

‘Bocsánatkérésnek kell lennie. Megbocsátani azoknak a kormányoknak, annak a kornak, annak a világnak, amely ezt hagyta, segítette, bátorította, sőt kitalálta, azt gondolom, utólag sem kell’ – mondta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában Gyurcsány Ferenc, aki csütörtökön az auschwitz-birkenaui volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban vett részt a holokauszt emléknapja alkalmából rendezett nemzetközi megemlékezésen.

Mint mondta, a mindenkori miniszterelnök közjogi szerepe akarva-akaratlanul folytatója a magyar államiságnak, és ebből a szerepből azt kell mondani: a legelső kötelessége minden kormánynak, hogy védje a polgárait.

A riporter kérdésére a Matula Magazinról, amely a világhálón egy név begépelése után kiírja, hogy az adott ember zsidó-e, a miniszterelnök azt mondta: nehéz eldönteni, hogy az alkotók szándéka a görbe tükör állítása, vagy valóságos bántás volt. Hozzátette: vannak ügyek, amelyekben nem szabad próbálgatni, hogy meddig terjed a köz érzékenysége.

Mint mondta, nagy a felelőssége annak, aki a származással, vallással, kulturális identitással játszik, és lehetőséget teremt indulatok keletkezésére, mint ahogy annak is, aki görbe tükröt akar állítani.

‘Jó, hogy ha az a görbe tükör pontosan csiszolt, és olyan anyagból van, amely nem repedhet, a szilánkjai nem karcolhatnak, mert ha ez megesik, és még ha szándéka ellentétes is, akkor veszélyesen mély sebeket nyithat, vagy új sebeket okozhat’ – mondta Gyurcsány Ferenc.

(MTI)

Comments are closed.