Forrás: Népszava

Rövidesen szabadon bocsátanak négyszáz palesztin foglyot – közölte Cipi Livni izraeli igazságügyi miniszter, aki ez ügyben találkozni fog Szufian Abu Zaidával, a foglyok ügyeiért felelős palesztin kollégájával. A Sarm-es-Sejkben kötött egyezményben Izrael 900 palesztin fogoly szabadonbocsátását ígérte meg – közülük ötszázat már néhány hete szabadlábra helyeztek. Ariel Saron miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy rövidesen találkozni fog Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnökkel.

Az izraeli kormány biztonsági bizottsága Saul Mofaz védelmi miniszter javaslatára elhalasztotta Kalkilija város palesztin biztonsági felügyelet alá helyezését. Mofaz szerint a palesztinok még nem teljesítették a Hamász-tagok lefegyverzésére vonatkozó kötelezettségüket. Nabil Abu Rudejna palesztin szóvivő a fegyverszüneti megállapodás súlyos megsértésének minősítette két, 14-éves palesztin fiú megölését. A fiúk – palesztin, izraeli és külföldi aktivistákkal együtt – az úgynevezett elválasztó fal nyomvonala ellen tiltakoztak. Kövekkel dobálták meg a katonákat, akik tüzet nyitottak rájuk. Őrizetbe vettek tizenegy tüntetőt – köztük öt külföldit – akik az olajfákhoz láncolták magukat, így próbálva meggátolni a buldózerek nyomulását.

82 palesztin városban és községben 400 ezer választásra jogosult palesztin járulhatott az urnákhoz a tegnapi helyhatósági választásokon. 2800 jelölt pályázott a 884 képviselői helyre. A legtöbb helyen a Fatah és a szélsőséges Hamász jelöltjei versengtek egymással. Nem érkeztek jelentések jelentősebb incidensekről.

Óriási visszhangot keltett Izraelben, hogy Washingtonban vádiratot nyújtottak be a Pentagon tisztviselője, Larry Franklin ellen, akit azzal gyanusítanak, hogy titkosított információt adott át az AIPAC izraeli-párti lobby két tagjának, akik az izraeli nagykövetség egy diplomatájának adták át az anyagot. Habár a vádiratban nem említik sem Izrael, sem az érintett diplomata nevét – a feltételezések szerint Izrael vissza fogja rendelni az illetőt küldetéséből.

Népszava online

Comments are closed.