Forrás: HVG

A múltra való emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtökön az auschwitz-birkenaui volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban, ahol a holokauszt emléknapja alkalmából több mint ötven ország képviselőinek részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak.

A 18. számú barakknál elmondott beszédében a miniszterelnök kijelentette: a magyar kormányoknak egyszer és mindenkorra az örökkévalóságig terjedő kötelessége, hogy megértsék és megtanulják, nem lehet megbékélni a gyűlölettel. Nem lehet megengedni, hogy a gyűlölet mozgassa a közöttünk lévő világot. Nem lehet megengedni, hogy származás, vallás, meggyőződés, kulturális vagy másfajta identitás alapján különbséget tegyünk ember és ember között  – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

   

Egy bűnbánó és gyászoló honfitársuk áll most önök előtt, egy túlélő magyar, egy túlélő európai hajt fejet magyarok, európaiak, magyar és európai zsidók előtt. És önök, és a mi szeretteink emléke előtt. Bocsássanak meg mindnyájunknak – fejezte be beszédét a magyar kormányfő.

   

   

A 18. számú magyar barakknál tartott ünnepségen David Admon, Izrael magyarországi nagykövete is beszédet mondott. Hangsúlyozta: a fajgyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus terjedésének megállítására csak akkor van esélye a felvilágosult, demokratikus világnak, ha a múltat vállalja és jelentőségét megérti. Csak így lehet megalapozni az egyetemes emberi értékrendet, erősíteni a demokráciát, és új generációt nevelni.

 Az áldozatok emlékére Gyurcsány Ferenc, Mandur László, Hárs Gábor parlamenti képviselő, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kótai Aladár, az ózdi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója mécseseket gyújtott. Radnóti Zoltán rabbi beszédét zsidó halotti ima, a közös kaddis követte.

   

A Mazsihisz és az Élet Menete Alapítvány szervezte Élet Menetében több mint 1800 magyar zarándok vesz részt. Az MSZP és az SZDSZ elnöki szinten, a Fidesz-MPSZ és az MDF három-három parlamenti képviselővel képviselteti magát. Jelen van Kiss Péter kancelláriaminiszter, Bozóki András, a kulturális tárca vezetője, Koltai Lajos, Török Ferenc, Sándor Pál rendező, Scherer Zoltán,

Gálvölgyi János, Nagy Marcell színész, Deák Bárdos Mihály, Major István birkózó, Somló Tamás és Ganxsta Zolee énekes.

    

Idén 14. alkalommal gyűlnek össze az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a világ minden részéről érkezett fiatalok, túlélők, akik ezúttal Marek Belka lengyel és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök vezetésével gyalog teszik meg az auschwitzi tábort a birkenauitól elválasztó több mint három kilométeres utat.

   

Ariel Saron izraeli kormányfő is megérkezett csötörtök délben a tábor területére, hogy részt vegyen a délután tartandó központi ünnepségen.

   

Az idei holokauszt-megemlékezés súlyát növeli, hogy csaknem egybeesik a második világháború európai befejeződésének 60. évfordulójával.

MTI

Comments are closed.