Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 5. 12:27

A múltra való emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtökön az auschwitz-birkenaui volt kényszermunka- és megsemmisítő táborban, ahol a holokauszt emléknapja alkalmából több mint ötven ország képviselőinek részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak.

A 18. számú barakknál elmondott beszédében a miniszterelnök kijelentette: nem felejtjük el, és másoknak sem engedjük, hogy el akarják feledtetni velünk a holokauszt tragédiáját. Önmagát egy bűnbánó és gyászoló honfitársnak, egy túlélő európainak nevezte, aki most fejet hajtott az áldozatok, magyarok által megölt magyarok, európaiak által megölt európaiak emléke előtt.   Bocsássanak meg mindannyiunknak – mondta beszéde végén a magyar kormányfő.

Mintegy 1800 magyar, köztük politikusok, művészek, sportolók, fiatalok és túlélők vesznek részt a hagyományosan a holokauszt emléknapjához időzített nemzetközi megemlékezésen, amely az Élet menete néven ismert. Idén 14. alkalommal gyűlnek össze az auschwit-birkenaui koncentrációs táborban a világ minden részéről érkezett fiatalok, túlélők, akik ezúttal Ariel Saron izraeli, Marek Belka lengyel és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök vezetésével gyalog teszik meg az auschwitzi tábort a birkenauitól elválasztó több mint három kilométeres utat.

(MTI)

Comments are closed.