Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 5. 19:57

A dél-lengyelországi Birkenauban (Brzezinka), az egykori megsemmisítőtábor helyszínén csütörtök délután megtartották az Élet menetének központi megemlékezését; az első felszólaló Ariel Saron izraeli kormányfő, a rendezvény fővédnöke volt.

Saron felszólította a holokauszt-emlékgyűlés résztvevőit: emlékezzenek arra, hogy a világ hallgatott, amikor hatmilló zsidót megöltek. „Emlékezzetek az áldozatokra, de a gyilkosokra is” – mondta a mintegy ötven országból érkezett, sok ezer zsidó és nem zsidó fiatalhoz fordulva.

Emlékezzetek, hogyan küldték a halálba zsidók millióit, miközben a világ hallgatott. (…) Magatok legyetek a holokauszt tanúi, amikor a túlélők már nem lesznek. Emlékezzetek. Ti szabad zsidó fiatalok vagyok” – mondta Saron.

 Marek Belka lengyel kormányfő beszédében felidézte az elhunyt II. János Pál pápát, aki „barátja volt a zsidóknak, idősebb testvéreinknek a hitben”. Emlékeztetett a néhai pápa 1979-es auschwitzi látogatására és ott elhangzott szavaira „az embertárs, annak személyisége, lelkiismerete megbecsüléséről, a vele folytatott párbeszéd szükségességéről”. Belka kifejezte óhaját, hogy a világ fiatal zsidói és a lengyelek „jobban megismerjék egymást, és újra fölfedezzék közös gyökereiket a lengyel földön”.

A Nobel-békedíjas Elie Wiesel író, volt auschwitzi fogoly saját tapasztalatait idézte fel, és azt mondta, „egyetlen embernek sem járt volna az a büntetés, hogy lássa, mi történt ott”. „Nincs más alternatíva, mint a remény” – fűzte hozzá.

Birkenauba érkezett az Élet menete

A menet fő eseménye az a három és fél kilométeres gyalogút volt, amely a két egykori haláltábor között vezet.

Auschwitzból borús, esős időben indult útjára a több ezer zarándok, hogy a holokauszt áldozatai előtt tisztelegve elérjen Birkenauba. A menetet a rendezvény díszvendégei vezették. Közöttük volt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író.

„Nagyon örülök, hogy ilyen sok magyart látni. A holokauszt nemcsak a zsidó, hanem a magyar történelem része is. Ezt tudnia kell a jövő fiatalságának is” – mondta a magyar származású író, örömének hangot adva afölött, hogy a magyarok alkotják a harmadik legnépesebb delegációt.

Magyarországról az Élet menete alapítvány szervezte a zarándoklatot. Mint azt vezetőjük, Verő Tamás rabbi elmondta, számításaik szerint – Lengyelország és Franciaország után – Magyarországról érkeztek a legtöbben. A magyarok menetét eredetileg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette volna, de a főszervezők kérésére feleségével a díszvendégek első sorai között gyalogolta le a három és fél kilométeres távot.

Az Élet menetén részt vevő – eddigi legnagyobb létszámú – magyar parlamenti küldöttség vezetői kedden arról tájékoztattak, hogy összpárti egyetértés volt az utazásról. A három és fél kilométeres úton a pártok képviselői az első pillanattól kezdve egymástól több száz méterre külön vonultak a tömegben.

Hatvan ország 18 ezer résztvevőjét várták a nemzetközi holokauszt napján Auschwitz-Birkenauba, az Élet menete szervezet megemlékezésére, de az MTI úgy tudja, hogy az eredeti létszámnál kevesebben, mintegy 15 ezren vettek részt. Dél-Afrikából például az előzetesen várt 1000 helyett mindössze 250-en jöttek. Magyarországról sem volt több 1500 résztvevőnél, míg Németországból mindössze százötvenen érkeztek.

(MTI)

Comments are closed.