Forrás: Demokrata

Gabonatárolás

Bőven van (lenne) helye az ország gabonájának, mert majd minden téeszben, állami gazdaságban épültek magtárak. 92-ben az átszervezéskor ezek néhány száz személy tulajdonába kerültek, s ma kevés kivételtől eltekintve nem magtárként hasznosítják őket.

A magtárak annak idején kevés tsz-önerővel és jelentős állami támogatással, az állami gazdaságok magtárai pedig csak állami pénzből, a mi adóforintjainkból épültek. Magánosításkor elő kellett volna írni a rendeltetésszerű használatukat.

Amelyik magtárban tehát ma nem tárolnak gabonát, vagy nincs megfelelően kihasználva, azt az államnak (kormánynak) átmenetileg ki kellene bérelnie, mert röhejes, hogy az illetékesek tárolásra külföldre akarják szállítani a gabonát. Mert van elég kihasználatlan magtár, csak végig kell menni a falvakon és megnézni őket.

Kényszer-használatbavétellel lehet hogy sérülne a jog, de szükség törvényt bont: az állami – és több százezer ember – érdeke előbbre való, mint néhány száz tulajdonosé.

Egyébként a jog és a demokrácia akkor is sérült, amikor ezek magántulajdonba kerültek a gabonaforgalmazó vállalatok silótornyaival együtt, amelyek ma egy szűk külföldi érdekcsoport kezében vannak (bár ezek kihasználtságát nem ismerem).

Az Antall- és a Horn-kormány alatt az illetékeseknek a családi (farmer) gazdálkodásra alapozott szövetkezeti felvásárlást-értékesítést kellett volna megvalósítani (ld. német, dán, holland mezőgazdaság). Jobb későn, mint soha!

R. J., Kecskemét

El a kezekkel!

Amit Orbán Viktorral a béketábor képviselői művelnek, élükön a szocik anyósával, arra már nincs is magyar szó. Azok merészelnek manőverekről és lopásról beszélni, akik a gengszterváltás óta lopáson kívül semmit sem tettek. A Kádár-rendszerben a KISZ-fiúk még tényleg kisfiúk voltak, de később a KISZ-vagyon lenyúlásában már részt vettek. Egyik botrányuk a másikat éri, de az olyanoktól, akiknek példaképe Károlyi és Ságvári, más nem is várható. Az ügynökügygyel és az ügynöklistázással tisztára mossák magukat a Való Világot néző Magyarország előtt. A kormányzáshoz annyit értenek, mint tyúk az ábécéhez. (Már újabban a tyúkok ábécéjét is lenyúlják pi-pi-pi rendszerben.)

Ha nem zárjuk össze a sorainkat, akkor Orbán Viktort és vele bennünket is magukkal rántanak. Emlékezzünk: az ávósok is a vezéregyéniségekkel, a példaképekkel kezdték az összefogdosást, internálást, gyilkolást, a gulág megtöltését. A Duna TV-ből Markó-tévé lett, a Magyar Rádió a nyáron a kezükbe kerül, és nyakunkon a választások.

El a kezekkel Orbán Viktortól és a még meglévő tulajdontól! Ha a vizsgálóbizottságban ott lesz Tóth Károly és Wiener elvtárs, ott munkáról szó sem lesz. Csak azt nem tudom, hogy a tönkretett országban mért kell nekik ennyire a hatalom? Tegyünk már valamit, mert ez így tarthatatlan. (Akinek még ennyi baj sem elég, tudja meg, hogy megérkezett Roni is.)

Forgó Irén, Békéscsaba

Nyomulnak

A Heti hetes produkció kezdettől Kossuth-díj-gyanús volt. Hogy most mért nem az egész stábot jutalmazta a hatalom, azt nem tudhatjuk. Talán a fokozatosság elvét tartották szem előtt, mint a tsz-szervezéseknél.

G. J. megkapta. Írhatnám a nevét csupa kis betűvel is, de a vörösingeseknek csupa nagy dukál. Lásd TGM. G. J. megdolgozott a díjért. Amit a művészetével nem tudott elérni, azt elérte sárdobálással.

Dolgozik más is. Sz. J. rögtön kétszeres Kossuth-díjra pályázik. A Himnusz, vagy ahogy ők mondják, egy dal átdolgozásával az irodalmi díjat célozta meg. S ahogy a művét előadta a Szegedi Szabaddemokrata Játékokon, az testvérek között is megér egy színészi díjat, még akkor is, ha az alakítás közben nem viselt svájcisapkát. A beteljesülés persze nem teljes, az őszinte örömhöz hiányzik valami. Talán a hitelesség, a teljesítmény tudata. G. J. máris panaszkodik. Nem éri be a kedves naplójába írt sirámokkal, egy teljes oldalon át ájvékol: „Nincs már sok hátra a tettlegességig” – riogat.

Hihetünk neki, mert aki oly régóta és oly szakszerűen feszegeti a pofonos ládát, mint ő, annak éreznie kell, hogy mikor enged a fedele. Mindazonáltal óva intek mindenkit még a legcsekélyebb tettlegességtől vagy fizikai bántalmazástól, már csak azért is, mert az urak rögtön felterjesztenék magukat Nobel-díjra. Fizikaira.

M. S., Miskolc

Keresztelő

Most hogy egyre alacsonyabban szárnyalnak a szabad madarak, a Kuncze-agytröszt kitalálta, hogy legyenek SZDSZ Magyar Liberális Párt. A liberális az ő szemszögükből nézve még talán elmegy…

De akik a magyar szót hallva magyarkodással vádolnak mindenkit, akik drog-, homokosság- stb. -ügyben ennyire letették a voksukat, akik a közismerten jó magyar közoktatást Magyar Valentinnal az élükön lezüllesztették, azok hogy várhatják el, hogy a magyar ember 2006-ban rájuk szavazzon.

Egyáltalán nem lepne meg, ha a párt új nevének bejegyzését megtagadnák tőlük. Bár a magyar bírósággal kapcsolatban nincsenek illúzióim. Ugyanis a Nádor utcában járva láttam, hogy talán a jövőre utalva nem az első helyre van téve a magyar zászló a bíróság bejáratánál, hanem az EU lobogója virít elsőnek. Pedig ez (még) Magyarország, ahol balról jobbra írnak és olvasnak. (És remélem, arra is tolódnak az emberek.)

Máté János, Budapest

Téveszme

Mottó: A magyarországi kormánypolitikusok már az erdélyi autonómiánk ellen is rendületlenül szavaznak.

Miután az „anyaországi” komcsiliberósok december 5-én kiszavaztak bennünket a magyar állampolgárságból, most hogy a hintás Románia Európa-közelbe settenkedett sikeres politikai felvezetései miatt, Tabajdi Csaba és dr. Szentiványi úgy gondolták Brüsszelben, hogy nekünk a Markóék által „kidolgozott” kisebbségi törvény is bőven elég a beprogramozott elmúláshoz. Az Európai Unióban menetrendszerűen az autonómiánk kárára szavaztak. A lelkük a „magyar” mivoltjukon.

Eörsi Mátyás, a mindig szolgálatos magyarországi nem magyar politikus a szektás tévében (ATV) azt köpte a szemünkbe, hogy az SZDSZ-nek bőven elég az, hogy Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, mert a Béla majd megoldja a romániai magyarság gondjait. Ez totális téveszme Magyarországon!

Az, hogy Markó miniszterelnök-helyettes Romániában és hogy neptunos társai román miniszteri hivatalok élén díszpintyeskednek, ez csak Markó Bélának és „önfeláldozó” baráti körének oldotta meg az anyagi gondjait, a romániai magyarság helyzetét távolról sem!

A romániai magyarság autonómiájának szükségessége továbbra is fennáll!

T. O., Mikháza

Kibújt a szög…

Olvastam Szegő András cikkét a Nők Lapjában és majdnem

meghatódtam. Kötelező ömlengés a Sorstalanság bemutatója alkalmával: mindenki szuper, zseniális, egyszóval Szegő is lihegi a sikert. Ám van egy mondata, ami mindent elárul. Idézem: „Ott várják a többiek: Kertész Imre a feleségével beszélget, Haumann Péter valami viccet mesél Benedek Miklósnak…” Képzeljük el, ha Lajos Koltai filmjének premierje előtt Bencsik András, Lovas István, Szentmihályi Szabó Péter, Bayer Zsolt stb., egyszóval ha jobboldali tollforgatók leírták volna azt, hogy „viccet meséltek”, mit kaptak volna egyből a ballib oldalról. Sokadszor bújt ki a szög abból az álliberális zsákból.

Paksa Tibor, Lenti

Ne kenődj el

A hazai szélsőjobb durva támadást indított Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója ellen. Nem tisztem megvédeni a művész elvtársat, de van mentsége bőven. Vajon hányan ismerjük idegen, netán ellenséges országok himnuszainak szövegét? December 5-e után miből következtethetne arra, hogy ő Magyarország egyik színházának vezetője? Esetleg az oktatási miniszter nevéből (de a tetteiből már semmiképpen). Székhelyi egyébként roppant sokoldalú. 2002-ben, amikor TGM drámai hangon kérte az SZDSZ-t, hogy mentsék mg a hazát, a mi Jóskánk (Eu-san Joschkánk) még az autópálya-építés szakértőjeként tündökölt. Egy bizánci pátriárkába ojtott mélyépítő mérnök (nem ások, tervezek). Lenn az alföld tengersík vidékén átnyergelt a szőlőművelésre.

Ne kenődj el, Jocó, a nemtelen támadások miatt, elvégre Lindácska se ismeri az itteni himnuszt.

Lajkó Pál István, Szeged

Sakkjátszma

Mindenkiben növekvő félelmet gerjeszt az antiszemitizmussal való riogatás. Bűn ez a zsidó származású emberekkel szemben is, akiket feszélyez a rágalomhadjárat, akik tehetetlenek a manipulációkkal szemben. A szűk hatalmi elit fegyverként forgatja az antiszemitizmus vádját, már-már elképzelhetetlen, felfoghatatlan helyzetekben is. Fel lehet használni az ügynökmúlt magyarázatára és minden gaztettre. Egyre képtelenebbek a rejtett antiszemitizmusról szóló vádak, mint pl. a szakállas férfi esetében megfogalmazott SZDSZ-vád. Lassan már egy szótárt kell kiadni a tiltott szavak listájával. Talán már nevetséges is lenne, ha nem a mérhetetlen hataloméhséget szolgálná. Nincs még az Európai Unióban egy olyan ország, amelyiket így sakkban tud tartani és lepusztítani a holokausztipar.

Hogyan lehetne ebből a szörnyű helyzetből kikerülni?

Válaszolják már meg a helyzetet tisztábban látó okos emberek!

B. J., Budapest

Sok a sárga

Kína és Magyarország között vízumkényszer van, a magyar vízumot megszerezni nyilván nehéz nekik, de nem lehetetlen. Ám ha valakinek sikerül százával jöhetnek: aki bejött, postán hazaküldi az útlevelét, és beindul a körforgás, mert a határőr nemigen tud fénykép alapján különbséget tenni köztük. És csak jönnek és jönnek. Valaki mesélte nekem: az idegenrendészet felpakolt egy repülőre vagy száz illegálisan bejött kínait, de ott a helyi hatóság nem fogadta őket, csak ha bebizonyítják, hogy kínaiak. Kínában nincs nyilvántartás (mert képtelenség a számuk miatt). A gép visszahozta őket Magyarországra. A kínai ruha nálunk nagyon olcsó. Ott milliók élnek a létminimum alatt, „európaiul” olcsó munkaerőnek hívjuk őket, másrészt a ruha után nem fizetnek vámot a behozatalkor, mert nem ruhaként, hanem rongyként hozzák be (hisz az is!), s a rongy után nem kell vámot fizetni. Jó ha olcsó valami, de sajnos így kiszorítják a magyar árut a hazai piacról. S a tetejében főként kínaiakat alkalmaznak a boltokban. De adót csak fizetnek? – kérdezhetik. Nem fizetnek. Csak annyi számlát adnak ki, hogy a cégük veszteséges maradjon, akkor nem lehet adóztatni. S hogy az APEH mit csinál? Meg kellene kérdezni őket, hogy tényleg ennyire vakok, vagy meg vannak kenve? Végül megjegyzem, nem a bőrszínük alapján ítélem meg az embereket, semmi bajom azzal, hogy a kínaiak sárgák (a repce virága is az). Egyébként szeretem a kínai ételeket, és köztük van a legtöbb rendes ember a világon (a nagy számok törvénye alapján).

Huszár Péter, Bp

Szabad áramlás

Kis méretű könyvesbolt a Pozsonyi út elején. Bemegyek. A helységben vágni lehet a füstöt: a tulajdonosnő cigarettázik. Dohányzó könyvesbolt? – kérdem mosolyogva. – Liberális könyvesbolt vagyunk! – mosolyog ő is. – Érdekelne egy könyv. Bayer Zsolt: Hol a pofátlanság határa? – Nincs. Nem tartunk Bayer Zsoltot. És Lovas István: K.O.?

– Lovas Istvánt sem tartunk. – Israel Adam Amir: Rasszista állam? – Nem tartunk.

Elgondolkodom.

A liberális szabadelvűt jelent – kevés a tilalomfa. A gondolatok szabad áramlása. A tolerancia. Sajátosan értelmezik. Könyvek szabad áramlása nincs, csak a cigarettafüst áramlik szabadon.

O. I., Budapest

Comments are closed.