Forrás: Népszava

Egy kisebbfajta diplomáciai incidenssel kezdődött, de a kölcsönös közeledés jegyében végződött Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök látogatása Izraelben. A Jad Vasem holokauszt-intézetben Erdogan nem volt hajlandó – minden eddigi államfői látogatóval ellentétben – fejfedőt (kipát) tenni a fejére, amikor megkoszorúzta az áldozatok emlékművét.

A vendéglátók egy ideig nehezteltek rá ezért, de a törökök megmagyarázták, hogy Erdogan nyilvánosan mozlim vallási viseleteknek vagy szokásoknak sem tesz eleget, hogy így hangsúlyozza a török államhatalom világi jellegét. Az izraeli vezetőkkel folytatott megbeszélések során később széleskörű gazdasági és biztonsági együttműködés lehetőségei körvonalozódtak. A Haaretz izraeli lap megjegyezte: nagyon jó benyomást tett, hogy Erdogan ‘az emberiség elleni bűntettnek’ nevezte az antiszemitizmust. Törökországban – Egyiptommal és Jordániával ellentétben – nincs olyan polgári mozgalom, amely kulturális bojkottot hirdetne Izraellel szemben és Törökörszág szívesen töltené be a hídfő szerepét Izrael és a mozlim országok között – írta vezércikkében a Haaretz.

Az izraeli kormány tegnapi ülésén a miniszterek többsége támogatta a javaslatot, hogy a gázai kivonulás során ne rombolják le a kiürítendő települések házait, hanem adják át őket a Palesztin Hatóságnak, vagy valamelyik ENSZ-szervnek. E szellemben fejtette ki véleményét Ariel Saron miniszterelnök is – ezzel szemben Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter szerint a házakat le kellene rombolni, ‘nehogy a kivonulást a palesztinok saját győzelmükként állíthassák be’. A végleges döntést ez ügyben a jövő heti ülésén hozza meg a kormány. Ezen az ülésen már nem vesz részt Natan Saranszki diaszpóra-ügyi miniszter, aki azért mondott le a hét elején, mert ‘súlyos stratégiai hibának’ tartja a gázai kivonulást. Saranszki lemondása egyébként sokkal nagyobb visszhangot keltett külföldön mint Izraelben. A Jediót Ahronót gúnyosan jegyezte meg, hogy Saranszki ‘mint autóstoppos csatlakozott a Likud-párthoz, egy fölösleges minisztérium élén állt és sokáig a kormány tagja maradt, habár ellenezte lépéseit’ és most hiába próbál a demokrácia bajnokának pózában tetszelegni.

A ciszjordániai Túl-Karm környékén tűzharc tört ki palesztin fegyveresek és izraeli katonák között, akik terrorakciók előkészítésével gyanúsított személyeket akartak letartóztatni. Egy katona és egy palesztin fegyveres életét vesztette. Ez volt az első izraeli katonai áldozat a Sarm-es-Sejk-i konferencia óta. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.