Forrás: Népszava

Visszatér Szaúd-Arábia nagykövete Budapestre – közölte a rijádi külügyminisztérium egyik hivatalos képviselője. Az idézett, neve elhallgatását kérő tisztségviselő nem utalt arra,. hogy milyen lépések történtek ennek érdekében, s nem közölte a nagykövet visszatérésének pontos időpontját.

Az Arab News angol nyelvű arab napilap internetes kiadása hétfőn azt írta: Szaúd-Arábia bejelentette, hogy három hónap után teljesen helyreállítja kapcsolatait Magyarországgal, véget vetve annak a diplomáciai viszálynak, amelyet az váltott ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az év elején ‘terroristák’ megjegyzésével állítólag a szaúdi futballcsapat tagjaira utalt. Az Arab News Hisam an-Nahili szaúdi külügyi szóvivő vasárnapi bejelentését idézte, miszerint Feiszál Hasem, Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete rövidesen visszatér állomáshelyére. A szaúdi nagykövetet februárban hívták vissza tiltakozásul a magyar kormányfőnek február 2-án a szaúdi labdarúgó játékosokra rögtönözve tett megjegyzése miatt – írta az Arab News. A magyar külügyi szóvivő szintén megerősítette a diplomata visszatérésének hírét. ‘Szaúd-Arábia budapesti nagykövetsége múlt csütörtökön értesítette a Külügyminisztériumot arról, hogy nagykövetük vissza fog térni magyarországi állomáshelyére’ – közölte Polgár Viktor. Az MTI információi szerint a szaúdi fél a diplomáciai jegyzékben jelezte, hogy elfogadta a hivatalos bocsánatkérést. (MTI)

Ekeus: figyelni kell a Vajdaságra

A szerbek nagyarányú beáramlása miatt a Vajdaság etnikai összetétele megváltozott, ennek következményeit az ott élő magyarság szempontjából is meg kell vizsgálni – mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa. ‘Néhány hónappal ezelőtt jártam a Vajdaságban és azzal szembesültem, hogy a tartomány etnikai összetétele a Horvátországból, Koszovóból és más területekről beáramló szerbek miatt megváltozott, és ennek lehetséges következményeit a vajdasági magyarság szempontjából is meg kell vizsgálni’ – fogalmazott Rolf Ekeus, miután Németh Zsolttal (Fidesz), a parlament külügyi bizottságának elnökével folytatott megbeszélést. (MTI)

Magyrellenes koalíció Nyitra megyében

Magyarellenes szlovák nagykoalíció alakult Nyitra megyében – közölte a pozsonyi magyar napilap, az Új Szó. Emiatt a régiót irányító Magyar Koalíció Pártjának rendkívül erős ellenféllel kell megküzdenie az idei helyhatósági választásokon. A szövetséghez eddig két kereszténydemokrata kormánypárt, a Mikulás Dzurinda kormányfő vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Robert Fico nevével fémjelzett Smer (Irány) nevű formáció, valamint a Vladimír Meciar-féle Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom csatlakozott. (Népszava)

Élnek az elrabolt újságírók

Továbbra is életben vannak az Irakban elrabolt román újságírók – jelentette be hétfőn Konstancán Traian Basescu román államfő, ígéretet téve arra, hogy mindent megtesz a túszok épségben való hazatéréséért. Több napig tartó csend után ez az első hír, amit a túszokról hallani lehetett Romániában. Nemcsak a politikusok és a foglyok hozzátartozói, de az egész társadalom aggodalommal figyelte, miként alakul ez az immár több mint egy hónapja tartó túszdráma. (MTI)

Lemondott az izraeli miniszter

Tegnap bejelentette lemondását Natan Saranszki, a Saron kormány Jeruzsálemért és a Diaszpóra Ügyeiért felelős minisztérium vezetője. Saranszki, aki az egykori orosz emigránsok pártjának, a Jiszrael Baalijának alapítója volt, azért távozott posztjáról, mert nem ért egyet Ariel Saron miniszterelnök gázai kivonulásának tervével. A jobboldali politikus változatlanul a Likud frakció tagja marad a Kneszetben, az izraeli parlamentben. Natan Saranszki szerint mind a gázai, mind a Ciszjordánia egy részéből történő kivonulás elhibázott lépés, mely megnehezíti egy általános közel-keleti béke megteremtését. (Népszava)

Merényletek Irakban

Legkevesebb tizennyolc ember halt meg hétfőn Irak különböző pontjain elkövetett merényletekben. A legsúlyosabb következményekkel a főváros, Bagdad egyik viszonylag módos déli bevásárlónegyedében egy rendőrjárőr közelében gépkocsiba rejtett pokolgéppel végrehajtott robbantás járt; hat polgári személy meghalt, heten megsebesültek. A detonáció következtében kigyulladt egy hatemeletes épület. (MTI)

Comments are closed.