Forrás: Magyar Hírlap

Izrael és az Egyesült Államok elutasította Vlagyimir Putyin javaslatát, hogy rendezzenek nemzetközi békekonferenciát a Közel-Keletről. Azt azonban már megnyugvással fogadták, hogy az orosz elnök keményen bírálta Jeruzsálemben Irán nukleáris programját.

Iránnak többet kell tennie, hogy bebizonyítsa a világnak: nem törekszik nukleáris fegyver megszerzésére – közölte Mose Kacav izraeli elnökkel közösen tartott jeruzsálemi sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök, aki moszkvai vezetőként először látogatott el Izraelbe – a szovjet vezetőket is beleszámítva – azt is hozzátette, hogy Iránnak le kell mondania minden olyan technológiáról, amely alkalmas atomfegyver előállítására, és lehetővé kell tennie a nemzetközi ellenőrzést nukleáris létesítményeiben. Teherán korábban jelentős támogatást kapott Moszkvától – emlékeztetett jelentésében a Reuters -, Putyin ugyanis a kétoldalú nukleáris együttműködésben lehetőséget látott Oroszország közel-keleti szerepének erősítésére.

Putyin megemlítette azt is, hogy olyan cikket iktattak be az Iránnal kötött nukleáris együttműködési szerződésbe, mely szerint Teherán köteles visszaszállítani Oroszországba az elhasznált nukleáris fűtőanyagot. Ugyanakkor elismerte, hogy ez a kikötés önmagában még nem elegendő garancia.

Putyin tárgyalt Ariel Saron kormányfővel, és megállapodtak a terrorizmus elleni közös harcról. Az izraeli rádió szerint olyan rendszert dolgoznak ki, mely lehetővé teszi az azonnali információcserét. Putyin már közel-keleti körútja első állomásán, Kairóban foglalkozott a békefolyamattal, amelynek sikerére szerinte most különlegesen jó alkalom kínálkozik. Ennek elősegítése érdekében nemzetközi békekonferenciát javasolt. A felvetést az AP amerikai hírügynökség szerint a palesztinok melegen üdvözölték, Izrael és az Egyesült Államok viszont még korainak tartja, s ezért elutasítja. Saron szerint a palesztinoknak az Egyesült Államok, az ENSZ, az EU és Oroszország által kidolgozott béketerv értelmében először le kell fegyvereznie a szélsőséges szervezeteket, ezután lehet szó békekonferenciáról.

Mahmud Abbasz palesztin elnök, akivel Putyin pénteken találkozik Ramallahban, nem hajlandó a szélsőséges szervezetek lefegyverzésére. Arra azonban erőteljes lépéseket tesz, hogy legalább a tűzszünetet betartsa. A palesztin rendőrök előtt mondott beszédében közölte: erőszakot is kész alkalmazni a tűzszünetet megszegőkkel szemben. Ez volt a legkeményebb figyelmeztetése januári hivatalba lépése óta. „Biztosítanunk kell nekik a nyugalmat a kivonulás idejére” – utalt a Gázai övezet nyárra tervezett kiürítésére. A múlt hónapban Abbasz elérte azt is, hogy a palesztin fegyveres szervezetek csatlakozzanak ahhoz a tűzszünethez, amelyet ő és Saron hirdettek meg február elején. Ezzel gyakorlatilag véget ért a négy és fél éve tartó palesztin felkelés, bár szórványos aknatámadások és kisebb lövöldözések még vannak.

MH-összeállítás

Comments are closed.