Forrás: Népszava

‘Komoly a palesztinok szándéka, hogy igazságos békét kössenek Izraellel’, jelentette ki Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök, aki tegnap Ramallahban fogadta Vlagyimir Putyint. Ez az orosz elnök első látogatása a Palesztin Hatóság területén. Mielőtt elkezdte volna hivatalos megbeszéléseit, Putyin koszorút helyezett el Jasszer Arafat sírján.

Abbasz kifejtette, hogy nem szabad elszalasztani a mostani alkalmat a békekötésre és támogatásáról biztosította Putyint a Moszkvában megrendezendő közel-keleti békekonferencia ügyében. Maga Putyin ugyanakkor, tekintettel az izraeli ellenkezésre, megváltoztatta álláspontját: legutóbbi kijelentése szerint nem politikai csúcskonferencia, hanem csak szakértői tanácskozás megrendezését javasolta. Abban azonban egyetértett Putyin és Abbasz, hogy megérett az idő a békefolyamat meggyorsítására. A május elején Moszkvában összeülő ‘kvartett’ – USA, Európai Unió, ENSZ és Oroszország – képviselőinek tanácskozásán Putyin be fog számolni izraeli tapasztalatairól. Tegnap Ramallahban az orosz elnök felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy tegyenek eleget korábban vállalt kötelezettségeiknek.

Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel folytatott ezsmecseréjén Putyin hangoztatta, hogy nyomásgyakorlás helyett támogatni kellene Abbászt azon törekvéseiben, hogy stabilizálja a helyzetet a palesztin területeken. ‘Az állandó nyomás gyengíti Abbászt, a szélsőségesek erősödnek és fennáll a veszély, hogy végül magukhoz ragadják a hatalmat’ – óvott Putyin. Elmondta, hogy ‘az arab vezetők állítása szerint Izrael nem teljesíti a Sarm-es-Sejk-i konferencián vállalt kötelezettségeit a palesztinokkal szemben’ és ez gyengíti Abbászt és csapatát. Közvetetten bírálva Jasszer Arafatot, a nemrég elhunyt palesztin vezetőt, Putyin elmondta, hogy szerinte azért is támogatni kell Abbaszt, mert ‘ő valóban a jövendő palesztin állam vezetője akar lenni, míg Jasszer Arafat vágya nem egy állam, hanem egy forradalom vezetése volt’.

Putyin orosz gazdasági segélyt ígért a palesztin vezetésnek, ‘mert nyílvánvaló, hogy külföldi segítség nélkül a palesztinok nem képesek megújítani az elmúlt négy év alatt elpusztított infrastruktúrájukat’. Ami az orosz-palesztin biztonsági együttműködést illeti, ‘ezt a kérdést egyeztetni kell Izraellel’, mondta Putyin, aki korábban az izraeli vezetőktől elutasító választ kapott arra az ajánlatára, hogy 50 páncélozott tehergépkocsit bocsátana a palesztin rendőrség rendelkezésére. Szergej Lavrov külügyminiszter, aki Putyin kíséretében volt, megjegyezte ugyan, hogy ez ‘kizárólag a palesztinokra és nem Izraelre tartozik’ – de miután Izrael ellenőriz minden határátlépőt, nyilván csak izraeli beleegyezéssel lehet a járműveket a palesztinoknak átadni.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Képalá:

Putyin – palesztin díszletek előtt

Comments are closed.