Forrás: Népszava

„Komoly a palesztinok szándéka, hogy igazságos békét kössenek Izraellel”, jelentette ki Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök, aki tegnap Ramallahban fogadta Vlagyimir Putyint. Ez az orosz elnök első látogatása a Palesztin Hatóság területén. Mielőtt elkezdte volna hivatalos megbeszéléseit, Putyin koszorút helyezett el Jasszer Arafat sírján.

Abbasz kifejtette, hogy nem szabad elszalasztani a mostani alkalmat a békekötésre és támogatásáról biztosította Putyint a Moszkvában megrendezendő közel-keleti békekonferencia ügyében. Maga Putyin ugyanakkor, tekintettel az izraeli ellenkezésre, megváltoztatta álláspontját: legutóbbi kijelentése szerint nem politikai csúcskonferencia, hanem csak szakértői tanácskozás megrendezését javasolta. Abban azonban egyetértett Putyin és Abbasz, hogy megérett az idő a békefolyamat meggyorsítására. A május elején Moszkvában összeülő „kvartett” – USA, Európai Unió, ENSZ és Oroszország – képviselőinek tanácskozásán Putyin be fog számolni izraeli tapasztalatairól. Tegnap Ramallahban az orosz elnök felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy tegyenek eleget korábban vállalt kötelezettségeiknek.

Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel folytatott ezsmecseréjén Putyin hangoztatta, hogy nyomásgyakorlás helyett támogatni kellene Abbászt azon törekvéseiben, hogy stabilizálja a helyzetet a palesztin területeken. „Az állandó nyomás gyengíti Abbászt, a szélsőségesek erősödnek és fennáll a veszély, hogy végül magukhoz ragadják a hatalmat” – óvott Putyin. Elmondta, hogy „az arab vezetők állítása szerint Izrael nem teljesíti a Sarm-es-Sejk-i konferencián vállalt kötelezettségeit a palesztinokkal szemben” és ez gyengíti Abbászt és csapatát. Közvetetten bírálva Jasszer Arafatot, a nemrég elhunyt palesztin vezetőt, Putyin elmondta, hogy szerinte azért is támogatni kell Abbaszt, mert „ő valóban a jövendő palesztin állam vezetője akar lenni, míg Jasszer Arafat vágya nem egy állam, hanem egy forradalom vezetése volt”.

Putyin orosz gazdasági segélyt ígért a palesztin vezetésnek, „mert nyílvánvaló, hogy külföldi segítség nélkül a palesztinok nem képesek megújítani az elmúlt négy év alatt elpusztított infrastruktúrájukat”. Ami az orosz-palesztin biztonsági együttműködést illeti, „ezt a kérdést egyeztetni kell Izraellel”, mondta Putyin, aki korábban az izraeli vezetőktől elutasító választ kapott arra az ajánlatára, hogy 50 páncélozott tehergépkocsit bocsátana a palesztin rendőrség rendelkezésére. Szergej Lavrov külügyminiszter, aki Putyin kíséretében volt, megjegyezte ugyan, hogy ez „kizárólag a palesztinokra és nem Izraelre tartozik” – de miután Izrael ellenőriz minden határátlépőt, nyilván csak izraeli beleegyezéssel lehet a járműveket a palesztinoknak átadni.

Népszava online

Comments are closed.