Forrás: Népszava

Vlagyimir Putyin orosz elnök izraeli látogatása a tüntető barátság és a feloldatlan nézeteltérések jegyében zajlik. Putyin szerdán este, helyi idő szerint tízkor érkezett Izraelbe, de még éjfél előtt a Szent sír templomába járult, letérdelt és gyertyát gyújtott, majd a Siratófalhoz látogatott el.

‘Tudom, mennyire szent ez a hely a zsidó népnek’, mondta, majd a biztonsági tisztek rémületére kiszállt kocsijából és gyalog közeledett a Siratófalhoz. Itt a helyi rabbitól egy Jeruzsálem Óvárosáról szóló könyvet kapott ajándékba. Putyin tegnap látogatást tett a Jad Vasem holokausztkutató intézetben is. Érzelmes találkozóra került sor Putyin és az egykori Vörös Hadsereg Izraelben élő veteránjai között. Az ünnepi vacsorán szívélyesen üdvözölte az elnököt leningrádi középiskolai német nyelvtanárnője, a hetvenes évek óta Izraelben élő Mina Judickaja. Putyin a két ország kapcsolatai ‘erős abroncsának’ nevezte a Szovjetunióból Izraelbe vándorolt zsidókat.

A Mose Katzav államelnökkel, majd Ariel Saronnal folytatott politikai tárgyalások során egyetértésre jutottak a terrorizmus elleni együttműködés, valamint a gazdasági kapcsolatok kibővítésének szükségességéről. Ezzel szemben Putyin elutasította azt akérést, hogy Oroszország hatálytalanítsa a Szíriának szánt rakétákról szóló szerződést. Elmondása szerint, a rakéták védelmi jellegűek, ő maga pedig érvénytelenített egy másik szerződést, amelynek keretében Izraelt is veszélyeztethető hosszabb távú rakétákat szállítottak volna az oroszok Szíriának. Saron fenntartással fogadta Putyin javaslatát, hogy ősszel Moszkvában rendezzenek közel-keleti békekonferenciát. Egy ilyen konferenciára csak a Bush által szorgalmazott ‘útiterv’ első szakaszainak megvalósítása után kerülhet sor – mondta az izraeli kormányfő. Ma Putyin Ramallahba utazik és a palesztin vezetőkkel fog találkozni.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.