Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. április 29. 00:00

Saron és Putyin a sajtónak nyilatkozik JeruzsálembenKép: REUTERS – Uriel Sinai Holokauszt-emlékművet avatott fel és ellátogatott a Siratófalhoz Putyin. Az izraeli fél azonban nem kér az orosz békeközvetítésből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyében az első orosz államfő látogatott Izrael Államba. Az elnök alkalmat talált arra is, hogy az éjjeli órákban felkeresse a Siratófalat. Sokan megütköztek rajta, hogy a szokásokat megtörve nem volt hajlandó befedni a fejét. Az orosz elnök a nagyköveti rezidencia kertjében felavatta Cereteli orosz sztárszobrász holokauszt-emlékművét is. A tárgyalások előtt kiderült, hogy Izrael nem kér az orosz közvetítésből. Saron miniszterelnök szóvivője útján utasította el azt a moszkvai javaslatot, miszerint hármas – izraeli-palesztin-orosz csúcstalálkozón tárgyaljanak a közel-keleti békéről. Izrael a közvetítő nélküli tárgyalásokat tartja egyedül lehetségesnek. Egyébként is – hangoztatták – Izraelnek van elegendő tisztáznivalója Oroszországgal. Mindenekelőtt ilyen az iráni nukleáris fejlesztésben való részvétel és Szíria felfegyverzése orosz légvédelmi rakétákkal. (Utóbb Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította: félreértették Putyin kezdeményezését, hogy a Közel-Kelettel foglalkozó nemzetközi békekonferenciát kellene összehívni ősszel Moszkvába. Putyin elnök magas szintű szakértői találkozóra gondolt – pontosított Lavrov).

Móse Kacav izraeli államfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtóértekezletén Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország csak a békés célú, energiatermelő nukleáris létesítmények létrehozásában segíti Iránt. Hozzátette: Moszkva maga is határozottan ellenzi, hogy Teherán atomfegyverhez jusson. Ezért az Iránnal kötött nukleáris együttműködési szerződés szerint az ázsiai ország köteles visszaszállítani Oroszországba az elhasznált nukleáris fűtőanyagot. Putyin elismerte, hogy ez a kikötés önmagában még nem elegendő garancia.

Kacav izraeli elnök szerint a Sztrelec légvédelmi rakéták eladása Szíriának csökkenti Izrael lehetőségeit a terrorizmus elleni harcban. Putyin viszont azt hangsúlyozta: a rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták szállítása nem fenyegeti Izrael területét. Hozzátette: személyesen tiltotta meg, hogy orosz hadiipari cégek a Sztrelecénél nagyobb hatótávolságú rakétákat adjanak el Szíriának. Kijelentette: Moszkva nem tesz semmi olyat, ami megváltoztathatja a regionális erőviszonyokat. Felvetette, hogy a két ország állapodjon meg a hadiipari együttműködésről.

Putyin szóba hozta a két ország közötti vízumrendszer ügyét. Hangsúlyozta, hogy célszerű és lehetséges volna kölcsönösen megkönnyíteni az orosz és az izraeli állampolgárok utazásait a másik országba.

Putyin gyakorlatilag visszautasította az izraeli politikusok azon felvetéseit, amelyekben az oroszországi antiszemitizmussal szembeni közös küzdelemre szólítottak fel. Az elmúlt hónapokban világszerte visszhangot keltett, hogy tucatnyi kormánypárti dumaképviselő zsidóellenes nyilatkozatot adott ki, a zsidószervezetek betiltását követelte, s a vérvád gyanújának kivizsgálását követelte a főügyészségtől.

Oroszul is lehet

Putyin elnök Jeruzsálemben utalt arra, hogy az izraeliek jelentős része Oroszországból származott el. Megfigyelők arra is utaltak, hogy talán Ariel Saron miniszterelnökkel is beszélhetett oroszul, mert ő is olyan, az egykori birodalomból elszármazott család fia, ahol az orosz nyelv tovább élt. Valóban, az utóbbi tizenöt évben Izraelbe települt egymillió orosz anyanyelvű bevándorló továbbra is ragaszkodik a nyelvhez és a kultúrához. Orosz újságokat olvasnak, orosz tévét, mozit és színházi előadásokat néznek, gyakori vendégeik az orosz esztrádművészek. Sok élelmiszeren orosz feliratot is lát a vásárló. Elevenek a gazdasági kapcsolatok. A bevándorlók, akik eleinte súlyos terhet jelentettek a befogadó államnak, hatalmas szellemi kapacitást hoztak, s ma az izraeli műszaki és biológiai húzóágazatok, az informatika fő munkaerejét jelentik. A bevándorlás az utóbbi években jelentősen csökkent, de nem állt le. Oroszországból az utóbbi három évben 25 ezren települtek át Izraelbe. A gazdasági kapcsolatok felélénkülése viszont ellenkező irányú vándorlást is eredményezett. (M. G.)

Comments are closed.