Forrás: Népszava

Vlagyimir Putyin orosz elnök Kairóból jövet tegnap Izraelbe érkezett. Egyiptomban több mint 40 éve – Hruscsov 1964. évi látogatása óta – nem járt Oroszország, illetve a Szovjetunió államfője. Izraelben ezt a rekordot is megdöntötte Putyin: az 1948. évi államalapítás óta – vagy, ahogyan Izraelben szokás mondani: 2000 év óta – egyetlen egyszer sem látogatott orosz államfő Izraelbe. Putyin kétnapos tartózkodása alatt Ramallahba is ellátogat és a palesztin vezetőkkel is találkozik.

Putyin Ariel Saron izraeli miniszterelnök személyes meghívására érkezett Izraelbe és a látogatás időpontját szándékosan a fasizmus fölött aratott győzelem 60. évefordulójának előestéjére időzítették. Hiszen – amint ezt Putyin az izraeli TV-nek adott interjújában megemlítette – Izrael zsidó lakosságának mintegy 20 százaléka a volt Szovjetunióból származik és sokan közülük személyesen is részt vettek a háborúban.

Mindkét fél az együttműködés elmélyítésére törekszik. Oroszország elsősorban azért, hogy ismét fontos helyet foglaljon el a Közel Keleten (ezt a célt szolgálta a kairói látogatás is), Izrael pedig főleg a terrorizmus elleni közös küzdelemben érdekelt. Ami nem jelenti azt, hogy a két ország vezetői között nincsenek ellentétek. Ezek elsősorban a Szíriának szánt orosz rakéta-szállításokra, valamint az iráni atomfejlesztésben való orosz közreműködésre vonatkoznak. A Szíriának szánt rakétákról orosz részről többször kijelentették, hogy azok kizárólag védelmi jellegűek és hangsúlyozták, hogy erről már hónapokkal korábban tájékoztatták az izraeli vezetést. Ezeket az állításokat Izraelben bizalmatlanul fogadták és Saron valószínűleg szóváteszi az ügyet a Putyinnal folytatandó megbeszélésen, de miután messzemenő történelmi jelentőséget tulajdonít az orosz elnök látogatásának, az izraeli kormányfő e kérdésben sem szándékozik kiélezni a vitát.

Izraelben időközben változatlan élességgel folyik a vita a gázai zsidó települések felszámolásának tervéről. A pészahi (zsidó húsvéti) munkaszünetet kihasználva a kivonulás ellenzői tömegesen jöttek el tegnap a gázai Gus Katif településre. A rendezők százezer résztvevőre számítottak, valójában azonban csak mintegy 20 ezren jöttek el, de ez is az ottani állandó zsidó lakosok háromszorosa. Ugyanakkor telepesek tucatjai, főleg az ugyancsak felszámolásra szánt ciszjordániai Kadim és Ganim településekről, hajlandók önkéntesen távozni és már lakásvásárlásról tárgyalnak az eredeti izraeli területeken. Az ezekkel az ügyekkel foglalkozó kormánytisztviselők szerint végül a telepesek többsége nem fog ellenkezést tanusítani és önként távozik.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretbe!

Közel-keleti békekonferenciát javasolt őszre Moszkvába szerdán Kairóban Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel közösen tartott sajtókonferenciáján tette a bejelentést. Elképzelése szerint a moszkvai értekezleten minden közvetlenül érintett fél, valamint a közel-keleti rendezést célzó „útitervet” támogató „kvartett” (az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió) képviselői vennének részt. A kvartett külügyminiszterei május 8-án találkoznak Moszkvában, és megvitatják a közel-keleti helyzet fejleményeit. Izraelben egy kormánytisztviselő közölte, „óvatosan” fogadják a felvetést, Száeb Erekát palesztin főtárgyaló üdvözölte a Putyin-javaslatot.

Comments are closed.