Forrás: Mazsihisz

ELHUNYT A VOLT IZRAELI ELNöK

2005-04-26 12:47:59

Nyolcvanegy éves korában Tel-Aviv közeli otthonában halt meg Ezer Weizman, aki 1993-tól 2000-ig volt Izrael államfője. Védelmi miniszterként jelentős szerepe volt abban, hogy 1978-ban létrejött az egyiptomi-izraeli békeszerződés.

Az izraeli kormány és az ellenzék vezető politikusai egyaránt tisztelettel adóztak a vasárnap 81 éves korában elhunyt Ezer Weizman volt elnök emléke előtt.

Ariel Saron miniszterelnök nyilatkozatában leszögezte: „egy parancsnokot és egy barátot veszítettem el”.

Simon Peresz munkapárti vezető méltató rádiónyilatkozatában kiemelte, hogy Weizman civilként is olyan bátran harcolt a béke eléréséért, mint annak idején a hadsereg és a légierő kötelékében.

Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter „nagy hazafinak” nevezte az elhunytat.

Az agg politikus egészségi állapota két hete kezdett végzetesen rosszabbodni, és a haifai Rambam kórházban az intenzív osztályon ápolták.

Megvesztegetési ügy miatt mondott le

Weizman 1993-tól 2000-ig volt Izrael államfője. Előzőleg, az 1970-es években védelmi miniszterként jelentős szerepe volt abban, hogy 1978-ban létrejött az egyiptomi-izraeli békeszerződés. Weizman Izrael Állam hetedik elnöke volt. Öt éve egy megvesztegetési ügy miatt kényszerült lemondásra.

Elnökként bírálatok érték, mert egyesek úgy vélték, hogy az egyébként ceremoniális jellegűnek tartott izraeli államfői poszton túlzottan igyekezett politikai befolyását latba vetni.

Tel-Avivban született 1924-ben egy olyan arisztokrata zsidó családban, amely már nem külföldről vándorolt be.

Weizman halálhírét az izraeli rádiók és televíziók adásukat megszakítva jelentették be.

Comments are closed.