Forrás: Magyar Hírlap

Álláspont

Már a tévében elmondhatatlan sikerrel futott Katalin bírónőnél is megfigyelhető volt, hogy néhány bírónak milyen fejlett érzéke van a médiában végzett munkához. Jó látni, hogy ez a készség nem áll meg a puszta szereplésnél. A Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap rágalmazás miatt elítélte a Magyar Nemzet újságíróját, aki idézte a Gyurcsány Ferencet csalónak nevező fideszes Pokorni Zoltánt. Gyurcsány ugyanis nem Pokornit perelte, hanem az újságírót. Nem osztjuk ugyan Tamás Gáspár Miklós Magyar Nemzet iránti rajongását („a legjobb újság”), és elég sok – fogalmazzunk finoman – fenntartásunk van a lap módszereivel szemben, ami igaz a vitatott cikkre is, azonban a kormányfő és a bíróság eljárását így is felháborítónak tartjuk.

Ami a miniszterelnököt illeti, ha úgy véli, olyan sérelem érte, amiért bíróságon kell elégtételt vennie, perelje be Pokornit. Ha nem tudja, mert az a mentelmi jogába menekül, akkor használja politikai-kommunikációs fegyverként Pokorni gyávaságát, ha ezt kevésnek tartja, indítson polgári pert, ahol nincs mentelmi jog, vagy indítványozza a mentelmi jog felfüggesztését, esetleg kezdeményezzen jogszabály-módosítást. Mindez persze nemcsak a kormányfőnek szól. Orbán Viktor épp most nyert pert a Magyar Hírlap ellen Bozóki András egy régi nyilatkozata miatt. Vagy a precedens, amikor Schmitt Mária perelt, mert beszámoltunk arról, mit mondott Vásárhelyi Mária egy nyilvános rendezvényen. A bíróság valamiért úgy képzeli, az újságírók hazugságvizsgálóval járnak sajtótájékoztatóra.

Dénes Veronika bírónő tegnap hivatkozott a Legfelsőbb Bíróság útmutatására, amely szerint a tájékoztatásnak mindig kétoldalúnak kell lennie. Világos: az interjúnak mint műfajnak lőttek, a rövid híreknek szintúgy. Ha valaki bírálja a pápát vagy az amerikai elnököt, akkor ezt nyilván csak akkor idézhetjük, ha megszólaltatjuk őket is. Majd igyekszünk. És ha holokausztmegemlékezésről írunk, természetesen reagáltatjuk a neonácikat. A bírónő azt is mondta, hogy szükségesnek tartana egy kerekasztal-beszélgetést, mert a sajtó munkatársainak többsége nincs igazán tisztában a szakma szabályaival. Legalább ilyen hasznos volna, ha a bírák végre elkezdenék tanulmányozni az amerikai vagy az európai gyakorlatot.

Comments are closed.