Forrás: Népszava

Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök nyugdíjaztatta vagy elbocsátotta a palesztin biztonsági szervek több mint ezer tagját és új parancsnokokat nevezett ki az egyesített biztonsági szolgálatok három alakulatára. A leglátványosabb lépés Musza Arafatnak, a gázai biztonsági szervek vezetőjének (Jasszer Arafat unokaöccsének) eltávolítása.

Az eddig a gázai övezetben és Ciszjordániában elkülönülten működő szerveknek ezentúl egységes vezetésük és közös parancsnokuk lesz: Alaa Huszni lesz a rendőrség, Szulejman Hilasz a biztonsági szolgálat és Tark Abu Radzsab a hírszerző szolgálat parancsnoka. A biztonsági szolgálatok átszervezése volt az amerikaiak fő követelése az Arafat-utáni palesztin vezetéstől és Abbász ezt mindenképpen még – május közepére tervezett – amerikai látogatása előtt akarta végrehajtani.

Washingtoni látogatása előtt találkozik Abbász Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel is. Abbász pénteken felhívta Saront és Mose Kacav államelnököt, boldog ünnepet kívánva nekik. Egy füst alatt megbeszélte Saronnal, hogy május első hetében találkozni fognak – ha ugyan egy terrortámadás meg nem zavarja a találkozó előkészületeit. Szombaton éjszaka, a Pészach (zsidó húsvét) ünnepi csúcsforgalmának idején, a rendőrség négy órára elzárta a régi Tel-Aviv-Haifa főutat, arab merénylők után kutatva. Az óriási dugóban kilenc ember elájult és egy asszonyra rájöttek a szülési fájdalmak. Merénylet előkészítésének gyanuja miatt letartóztatták egy a dugóban veszteglő kocsi három palesztin utasát. Mint azonban kiderült, a palesztinok ugyan illegálisan tartózkodtak Izrael területén, de sem fegyver, sem robbanóanyag nem volt náluk.

A diplomácia terén Izrael Valgyimir Putyin orosz elnök szerdán kezdődő látogatására készül. Ez lesz az első orosz államfői látogatás Izraelben a zsidó állam megalakulása óta. Látogatása előestéjén Putyin az izraeli állami TV-nek adott interjújában kijelentette, hogy Oroszország eleget tesz a korábbi megállapodásoknak és légvédelmi rakétákat fog szállítani Szíriának, de a rakéták nem veszélyeztetik Izrael biztonságát, mert hatótávolságuk csak 4-5 kilométer. Nem használhatók hordozható rakétákként, elhelyezésüket orosz tisztek állandóan ellenőrizni fogják. A rakéták ‘legfeljebb azt gátolják meg, hogy izraeli harci gépek szabadon pásztázzanak a szír elnök damaszkuszi palotája fölött’ – jegyezte meg ironikusan. Orosz sajtóértesülések szerint, minderről az orosz védelmi minisztérium már hónapokkal ezelőtt tájékoztatta az izraelieket. Putyin kijelentései aggdalmat keltettek Jeruzsálemben. Saron kijelentette, hogy szándékában van szóvá tenni az ügyet, amikor találkozni fog az orosz elnökkel. Látogatása során Putyin Ramallahban a palesztin vezetőkkel is találkozni fog.

Kevésbé aggasztja az izraeli vezetést az Európai Unió külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozásukon kinyílvánított szándéka, az tudniillik, hogy tiltakozni kívánnak a megszállt területek zsidó településeinek kibővítése ellen. E téren ugyanis az Izraelre nehezedő amerikai nyomás sokkal nyomasztóbb és hatékonyabb.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.