Forrás: Népszava

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes Ahmed Korei (Abu Alla) palesztin kormányfővel a gázai kivonulás gazdasági problémáiról tárgyalt; Saul Mofaz védelmi miniszter és Muhammad Dahlan, az Izraellel való egyeztetésekért felelős palesztin miniszter találkozásán a kivonulás biztonsági problémái képezték a megbeszélés tárgyát; Saron miniszterelnök tanácsadója, Dov Weisglass ugyanakkor Szaeb Arekat palesztin miniszterrel találkozott. A találkozáson felmerült annak lehetősége, hogy az Ariel Saron és Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök közötti találkozót még Abbász május közepére tervezett washingtoni látogatása előtt rendezzék meg.

A térségbe érkeztek az amerikai kormány megbízottjai, Eliott Abrams és David Welsh, akik külön-külön találkoztak a palesztin és az izraeli vezetőkkel, hogy megsegítsék a két fél álláspontjának egyeztetését. A palesztin vezetőkkel folytatott megbeszélésük után az amerikai megbízottak nagyon elégedetten nyilatkoztak arról a módról, ahogy a palesztinok az izraeli kivonulásra készülnek. Az izraeliek elsősorban azt akarják biztosítani, hogy a kivonulás és a zsidó települések felszámolása békésen, palesztin támadások és merényletek nélkül valósuljon meg, és e kérdésben megnyerték az amerikaiak támogatását; a palesztinokat főleg a kivonulás utáni helyzet érdekli – saját ellenőrzésük alá akarják vonni a határátkelőket, működtetni a tengeri és légi kikötőket, biztosítani a rendszeres átjárást Gáza és Nyugati part között. Az amerikaiak támogatni látszanak e követeléseket. Megegyezés körvonalozódik arról, hogy az izraeliek a kivonulás során a településeken csak azokat az épületeket rombolják le, amelyekre a palesztinok nem tartanak igényt; a többit a Palesztin Hatóságnak vagy valamelyik nemzetközi szervnek adják át.

Csökkenni látszik a telepesek ellenkezése a gázai települések felszámolása kapcsán. A Jediot Ahronot című lap felmérése szerint a telepesek 64 százaléka nem kíván ellenállni a kitelepítésnek; csak négy százalékuk akar aktív ellenállást tanusítani. A felmérés érdekessége, hogy a megkérdezett telepesek 80 százaléka tudatában van annak, hogy az átlagpolgároknak „negatív” vagy „nagyon negatív” véleményük van a telepesekről; csak hat százalékuk gondolja, hogy „jó” vagy „nagyon jó” benyomást tesznek az emberekre. A szélsőséges telepesek viszont egyre fokozzák kampányukat a kivonulás és a kormány ellen. Az egyik ultraortodox hetilap legutóbbi állítása szerint például Ariel Saron anyja nem volt zsidó, ennek folytán (miután a zsidó vallás törvényei szerint az anya a meghatározó), Saron maga sem zsidó „és így magyarázható, hogy zsidókat akar otthonukból kiűzni”.

Népszava online

Comments are closed.