Forrás: Erec

Mose Kacav köztársasági elnök vágta át a szalagot és Israel Meir Lau volt askenázi főrabbi szögezte fel a mezuzát a Jad Vasem új központi épületének megnyitóján, melyre a világ negyven országából érkeztek meghívottak. A Magyar Köztársaságot Kovács Kálmán informatikai miniszter képviselte. A delegáció tagjai voltak többek között Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója, Székely Gábor, a Páva utcai Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ kuratóriumának elnöke.

Az új központi épületben a 21. század követelményeinek megfelelő kiállítást rendeztek be, melyen végigkövethettük családok életét a Soá előtt, idején és utána. Múzeológusok, történészek és kiállítás szervező szakemberek mintaértékűnek tekintik az új létesítményt, mely nem csak emlékeztet, hanem az oktatási céloknak is messzemenőkig megfelel. A Soá óta talán először van szó a Kasztner-akcióról; több történelmi félreértés is tisztázódott. Érdemes megjegyezni, hogy az intézet létrehozását egy 1953-ad kormányrendelet előzte meg, mely után kérdezőbiztosok ezrei keresték fel a túlélőket és gyűjtöttek adatokat világszerte a 2. világháborút megelőző, és az akkor történt eseményekről.

A Jad Vasem területén oktatóközpont is található, gyermek emlékmúzeum, de nem felejtkeztek meg a világ jámborairól(Haszidei umot haolám), azokról sem, akik emberek maradtak az embertelenségben, és életük kockáztatásával zsidókat mentettek meg. Emlékükre fákat ültetnek emléktáblákkal, és a kormány jelképes nyugdíjat is folyósíttat részükre.

A megnyitón a felszólalók között volt német külügyminiszter, Joschka Fischer, aki “történelmi és morális felelősségnek” nevezte, hogy Németország emlékezzen és vállalja a felelősséget a Soáért.

Várhatóan még az év folyamán Magyarországról több delegáció is érkezik az emlékezés múzeumába.

B&B

Comments are closed.