Forrás: Népszava

Az izraeli hadsereg tegnap megkezdte a gázai övezetből történő izraeli kivonulás végrehajtásának előkészületeit. Mintegy húsz konténert töltöttek meg bútorokkal, számítógépekkel, egyenruhákkal és más logisztikai felszereléssel, melyet a Gus Katif-i településen található katonai bázisról szállítottak át a kerítéssel elválasztott határon át Izraelbe.

‘Az izraeli kivonulás Gázából rendben és zavartalanul fog végbemenni. Nem fogjuk megszegni a tűzszünetet’ – mondta Mahmúd Abbász (Abu Mázen) palesztin elnök, a pészah (zsidó húsvét) alkalmából izraeli újságírókat fogadva ramallahi irodájában, a Mukatában. Abbász kifejezte reményét, hogy az izraeliek a kivonulás során nem fogják lerombolni a telepesek házait. ‘A házak lerombolása rossz fényt vetne Izraelre’ – mondta a palesztin elnök.

Abbász kifejtette, hogy a Palesztin Hatóság ‘ha nem is száz százalékban, de 80-85 százalékban’ teljesítette vállalt kötelezettségeit. Ezek között említette a tűzszünet elérését, valamint a gazdasági, közszolgálati és jogi reformok beindítását. ‘Időre van szükségünk’ – mondta. Szerinte, az izraeli vezetők állandóan tehetetlenséggel vádolják őt magát és a Palesztin Hatóságot, de valójában ‘éppen Izrael nem teljesítette kötelezettségeit’. Abbász kijelentette: bármikor hajlandó találkozni Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel és kifejezte reményét, hogy hamarosan megindulnak a tárgyalások a közös megállapodások végrehajtásáról és a gázai kivonulás egyeztetéséről.

A gázai kivonulásról egyeztet ma Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter Muhammad Dahlan palesztin miniszterrel. A megbeszélés előreláthatólag nyugodtabb légkörben fog lefolyni, mint Mofaz keddi látogatása a gázai zsidó településeken. Fiatal telepesek viharosan tüntettek ellene, ‘árulónak’ és ‘Saron kiskutyájának’ nevezték és az őt kísérő katonáknak kellett a minisztert bántalmazásoktól megvédeni.

A palesztin parlamentnek a kormányzó Fatah-mozgalomhoz tartozó képviselői tegnap megegyezésre jutottak a választási rendszerről: a képviselők felét egyéni körzetekben, másik felét országos listák alapján fogják megválasztani. A parlament valószínűleg ma hagyja jóvá az új rendszert és július 17-ikére írja ki a választásokat.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.