Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Hatalmas áttörés az ókortudományban

2005. április 20.

A kutatók egy évszázada tárolják tehetetlenül az ókor legnagyobb kéziratkincsét, amit megőrizni ugyan sikerült, elolvasni azonban nem. Egészen máig.

Egyötödével nő az ismert szövegkincs

Oxyrhynchus tanácsának vezetőjétől származó parancs egy keresztény letartóztatására (i. sz. 256. február 28.). A parancsból nem derül ki, hogy a férfit vallása miatt üldözték-e, bár valószínű.Az Oxyrhynchus-papiruszoknak nevezett leletegyüttest a hasonló nevű egyiptomi görög város ókori szeméttelepén fedezték fel a 19. század végén. A 400 000 darabból álló gyűjteményt, mely a legnagyobb ókori kézirat-együttes, 800 dobozban tárolják az oxfordi Sackler-könyvtárban. A dokumentumokat azonban – rossz állapotuk miatt – mindeddig nem sikerült elolvasni. Az Oxfordi Egyetem kutatói most infravörös technológiával láthatóvá tették az elképesztő jelentőségű szövegeket, melyek közt Szophoklész, Euripidész és Hésziodosz elveszettnek hitt művei is lehetnek, de még evangéliumi iratok felbukkanására is lehet számítani.

A tudósok a műholdas fényképezésnél használt technológiát hívták segítségül, hogy olvashatóvá tegyék az elszennyeződött, szakadozott, féregrágta papiruszok egy évezred óta rejtőző szavait. Az ókortudomány így szenzációs áttörés előtt áll: a szakértők szerint az iratok megfejtésével 20 százalékkal nőhet az ismert ókori iratok mennyisége! Richard Janko, a Michigani Egyetemókortudományi tanszékének vezetője mondta a brit Independentnek: „Ha egy évtizedben csak egyetlen hasonló iratot fedezünk fel, már szerencsésnek mondhatjuk magunkat.”

A szövegek nagyrészt görögül íródtak, de van köztük latin, héber, kopt, szír, arámi, arab, núbiai és perzsa nyelvű irat is. Ha a teljes anyagot sikerül megfejteni, a szövegek összterjedelme mintegy ötmillió szóra fog rúgni. Az eddig feltárt szövegrészleteket májusban kiállításon mutatja be a papiruszok tulajdonosa és a program finanszírozója, a londoni székhelyű Egypt Exploration Society.Új korszak az ókortudományban

Eszter Könyvének részlete az Ótestamentumból (i. sz. 1. sz. vége – 2. sz. eleje). Eszter Könyvének ez az egyetlen változata, mely tekercsformában maradt fenn. A tekercsforma – ellentétben a kódex-formátummal – jóval ritkább, és zsidó eredetre utal.”Az Oxyrhynchus-kéziratok jelentőségét semmihez sem lehet hasonlítani – különösen most, hogy a lelet immár teljes egészében és viszonylag gyorsan elolvasható” – mondta Dr. Dirk Obbink, a kutatás vezetője. „Az iratanyag a hellenisztikus és római kori Egyiptom életének szinte valamennyi aspektusára fényt derít – következésképp hatalmasat nő az egész ókorról szóló tudásunk.”

Múlt héten sikerült bepillantani először az évszázadok óta titkolózó iratokba, s máris előkerült Szophoklész egy elveszettnek hitt drámája, az Epigonoi (Az utód). Olvashatóvá vált egy Euripidész-szövegtöredék; Lukiánosz 2. századi görög író egy regénytöredéke; az 1. századi költő, Partheniosz mitologikus verse; és Hésziodosz egy munkája. A kutatók szerint Hésziodosz, Euripidész és Szophoklész további munkáinak felbukkanására is szinte biztosan számítani lehet.

Az oxfordi tudósok a Utah állambeli Brigham Young Egyetem kutatóval közösen dolgozták ki a speciális infravörös technológiát, melynek köszönhetően az ismert ókori szövegek mennyisége egyötödével nőhet meg. A korabeli populáris irodalom – az ókor ponyvaregényei és szappanoperái – esetében akár meg is duplázódhat az ismert szövegkorpusz mérete.

www.mult-kor.hu?article=9531

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.