Forrás: NOL

Üdvözletek és kérések XVI. Benedekhez

Népszabadság Online, 2005. április 20. 12:15

Első pápai miséjét mutatta be szerdán délelőtt XVI. Benedek. A diplomáciában az üdvözletek között az új pápával szembeni elvárások is megfogalmazódtak.

A kedden délután megválasztott új pápa latin nyelvű, ‘az egyetemes egyházért’ celebrált miséjét, amelyen a konklávé valamennyi bíborosa részt vett, a vatikáni és az olasz állami RAI Uno televízió egyenes adásban közvetítette.

XVI. Benedek pápa evbből az alkalomból felolvasott üzenetében közölte: folytatni kívánja a II Vatikáni zsinaton elhatározott, liberális szellemű reformok megvalósítását.

A homíliában a kedden megválasztott pápa megemlékezett elődjéről is. Mint mondta, a néhai II. János Pál ‘bátrabb, szabadabb, fiatalabb egyházat’ hagyott az utódára. ‘Úgy tűnik, hogy érzem az ő erős kezét, amint az enyémet fogja’ – jelentette ki XVI. Benedek. Egyúttal értésre adta, milyen nagy várakozásnak kell megfelelnie a jövőben. ‘Érzem a felelősség hatalmas súlyát, amely szegény vállaimra nehezedik’ – fogalmazott homíliájában az új egyházfő.

XVI. Benedek az éjszakát a többi kardinálisan együtt a Szent Márta rezidenciában töltötte. A misére egy, a Vatikán címerével díszített fekete Mercedes gépkocsin érkezett az apostoli palotába.

Barroso és az Európa Tanács gratulált XVI. Benedeknek

Az Európai Bizottság elnöke örömmel fogadta, hogy a konklávé Joseph Ratzinger bíborost választotta meg a katolikus egyház új vezetőjévé. José Manuel Durao Barroso, csakúgy mint az Európa Tanács kedden üdvözölte a Szent Péter trónját XVI. Benedek pápa néven elfoglaló német bíborost.

‘Személyesen nagyon örülök a konklávé döntésének, és meggyőződésem, hogy Őszentsége határozottan és erőteljesen folytatja neves elődje, II. János Pál életművét, amely a világ békéjének és a népek egymás közötti megértésének elősegítését szolgálta’ – áll abban a levélben, amelyet az új pápának írt Barroso. Az Európai Bizottság nevében hosszú és eredményes uralkodást kívánt az új pápának, hogy fel tudjon lépni az egyetemes értékekért, a vallások közötti párbeszédért, az emberi jogok és méltóság védelméért.

Az Európa Tanács nevében René van der Linden, az ET parlamenti közgyűlésének elnöke üdvözölte az új pápát. Van der Linden bízik abban, hogy az új pápa képes az Európa Tanács által vallott alapértékek – az emberi jogok tiszteletben tartása, a demokrácia és a jogállamiság – ügyét előmozdítani.

Kína a vatikáni-tajvani diplomáciai kapcsolatok megszakítását kéri

Kína azt kérte a katolikus egyház új vezetőjétől, XVI. Benedek pápától, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat a Vatikán és Tajvan között, megteremtve ezáltal a feltételeket a Szentszék és Kína közötti viszony javításához.

Csin Kang (Qin Gang) kínai külügyi szóvivő kedden közleményben jelezte, hogy Peking kész javítani a Vatikánhoz fűződő kapcsolatait, ám ehhez két alapvető feltétel teljesítése szükséges. ‘A Vatikánnak meg kell szakítania diplomáciai kapcsolatait Tajvannal…, és a Szentszék nem avatkozhat be Kína belügyeibe, vallási ügyek ürügyére hivatkozva sem’ – áll a szóvivői nyilatkozatban.

A szóvivő közlése szerint Peking azt reméli, hogy az új pápa vezetése alatt létrejönnek a kedvező feltételek a kínai-vatikáni kapcsolatok javulásához.

II. Alekszij üdvözlete

II. Alekszij orosz ortodox egyházfő köszöntötte Joseph Ratzinger bíborost a római katolikus egyház fejévé való megválasztása alkalmából, kifejezve reményét, hogy pápaságát az egyházaik közötti jó kapcsolatok fejlesztése fémjelzi majd.

Alekszij pátriárka szerdai üzenetében hangsúlyozta a termékeny ortodox-katolikus párbeszéd meghatározó jelentőségét az egész kereszténység szempontjából, szorgalmazva a két tekintélyes és befolyásos egyház összefogását a keresztény értékek hirdetésében a világiasodó, lelki támpontjait vesztő, modern emberiség számára.

Izraeli üdvözletek az új pápának

Több izraeli vallási vezető és az izraeli média egyaránt üdvözölte szerdán XVI. Benedek pápa megválasztását, hangsúlyozva a zsidósághoz fűződő kapcsolatait és állásfoglalásait az antiszemitizmussal szemben.

‘A zsidó nép barátjaként ismert, imádkozom azért, hogy II. János Pál nyomdokain járjon’ – jelentette ki az izraeli katonai rádiónak Iszrael Lau Tel-Aviv-i rabbi, volt izraeli főrabbi. Lau elmondta, hogy legutóbb New York-ban találkozott Ratzinger bíborossal, és akkor igen erőteljesen szót emelt az antiszemitizmus ellen.

‘Az új pápának folytatnia kell a közeledést Izraelhez és a zsidókhoz’ – ezzel a főcímmel jelent meg szerdán a Háárec című izraeli napilap.

Ugyancsak a Háárecnek nyilatkozott Israel Singer, a Zsidó Világkongresszus elnöke. Singer úgy vélekedett, hogy az új pápa ‘vetette meg egy új teológiai alapjait, amelynek révén 20 év alatt sikerült átalakítani a zsidók és keresztények közti kétezer éves kapcsolatot.’

‘Joseph Ratzinger bíboros pápává választása jó hír Izraelnek és a zsidó népnek. Annak a jele, hogy folytatódik a II. János Pál pápa által megkezdett enyhülés’ – írta a Jerusalem Post. A lap felidézte Ratzinger 1994-es jeruzsálemi látogatását, amikor a bíboros kijelentette: ‘A kereszténység és Izrael kapcsolatainak története vérrel és könnyekkel van tele. Auschwitz után lehetetlen elodázni kötelességünket a megbékélésre’. (MTI)

One Response to “A pápa folytatni kívánja a II. Vatikáni zsinat reformjait”

 1. Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen az ördöggel......

  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen az ördöggel………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen bünösökkel……….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen szexrablákkal…….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen rosszra vezetni…..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen gyilkos emberrel….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen hamis emberekkel….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen sok pénzet csalni…
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen szenvedély……….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen a hamisan………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen Sátánistákkal…….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen rablás…………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen csavarog…………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen butaságot………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen hülyeséget……….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen szamár(hoz)………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen figyelmetlen……..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen unatkozni………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen csábitani………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen makacs ………….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen durva …………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen szemtelen………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen veszélyes………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen eröszakol………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen unalmas………….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen írigy……………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen veszekedni……….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen verekedni………..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen csúfolkodni………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen átok…………….
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen utálatos…………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen lopás……………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen kiabálni…………
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen csak enyémet……..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen bottal verni……..
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen puskával lönni……
  Kell ímádkozni a pápáért. Ne legyen fegyvereket venni…
  Kell ímádkozni a pápáért. Kell ímádkozni az jó Istenért kell legyen.
  Együtt kell ímádkozni tovább.
  Kell ímádkozni a pápáért kell legyen.
  Együtt kel ímádlkozni a templomban.