Forrás: National Geographic

Műholdkép a Nílus termékeny völgyéről

Az Envisat műholdfelvételén szépen kirajzolódik a Nílus zöldellő deltája és a Sinai-félsziget kopár, sivatagos vidéke közötti éles ellentét.

Egyiptom területének csupán 2,5 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre, a növénytermelés elsősorban a Nílus völgyére és torkolatára koncentrálódik. Az alacsonyan fekvő ártér a Föld legrégebbi mezőgazdasági művelés alá vont területei közé tartozik. A völgy négyzetkilométerenként több mint 1600 lakost lát el élelemmel.

A Földközi-tenger közelében a Nílus két nagy ágra, a Rosetta és a Damietta ágakra válik szét. Amikor 160 kilométerrel északabbra elérik a tengert a két ág távolsága 140 kilométert.

Kairót Krisztus után 969-ben, katonai támaszpontként alapították. A Nílus keleti partján, a két ág szétválásánál stratégiai támaszpont volt. Eredeti neve Al-Qahira, ami ‘diadalmast’ jelentett. A 13. században a világ egyik legnépesebb városa volt. Ma Kairó 15 millió lakosával Afrika legnagyobb és a világ 13. legnagyobb városa. A metropolisz az alábbi, február közepén készült felvételen is szépen kirajzolódik: a Nílus zöld deltájával szemben barnás-szürkés foltként terül el a folyó jobb partján.

A felvételen láthatjuk még a Kairótól északkeletre, a Földközi-tenger partján, a Szuezi-csatorna mellett elterülő Port Said várost is. Fél millió lakosával a város ma fontos ipari, kereskedelmi és halászati központ.

A felvétel jobb oldalán a nyugat felől a Szuezi-, keletről pedig az Aqaba-öböllel határolt Sinai-félsziget terül el, amely szinte teljesen lakatlan. A félsziget hovatartozása a 20. században gyakran volt politikai viták tárgya, ma nagy része Egyiptomhoz tartozik. A félszigeten egyébként jól látszik az Egyiptom és Izrael közötti határvonal, az egyiptomi rész ugyanis az intenzívebb legeltetés miatt világosabb.

A felvételt az Európai Űrhivatal Envisat műholdja készítette, felbontása 300 méter/pixel. A felvételen egy 670 kilométer széles területet látunk.

Radarfelvétel a Nílus-völgyről

A Nílus zöldellő völgye és a Kairó közötti kontraszt még erősebben látszik az alábbi radarfelvételen, amelyet 2004. novemberében, szintén az Envisat készített. A nagyított felvételen még a Kairó délnyugati külvárosától, Gizától nyugatra található három híres piramis: a Khufu vagy Kheopsz piramis, valamint a Khafre és a Menkaure piramis is szépen kirajzolódik.

A Nílus Egyiptom teljes területét átszeli. Folyása mentén, körülbelül 25 kilométer szélesen termékeny oázis található. Ettől nyugatra a Szahara oázisokkal tarkított homoktengere, keletre pedig az Arab-sivatag – Vörös-tengerre leszakadó – sivatagi hegyvidéke helyezkedik el.

National Geographic Online

2005.április.19

Comments are closed.