Forrás: Klubrádió

A kormányfő, az emlékezők előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: „lehet, hogy a holokauszt, közvetlenül nem valamely volt magyar kormány felelőssége, de hogy segédkezett benne, az közvetlenül hozzájárulhatott ahhoz, hogy bekövetkezzen, mert különbséget tett magyar polgár és magyar polgár között”. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarországnak olyan kormányai vannak, és reményei szerint lesznek, melyek nem engedik a gyűlölet gondolatát, a gyűlölet szavát és a gyűlölet cselekvését.

A belügyminiszter a Dohány utcai zsinagógánál több száz résztvevő előtt azt mondta: a magyar zsidóságot ért borzalom nem csupán zsidó, hanem magyar ügy, ezért mindenkinek kötelessége az áldozatokra megemlékezni és az áldozatokra emlékeztetni. Lamperth Mónika hozzátette: a felelősségvállalás okán is szembe kell néznünk a holokauszttal.

A holokauszt legfontosabb tanulsága, hogy cinikus politikai vétkekből erülcsi bűnök származhatnak. – mondta ünnepi beszédében Lendvai Ildikó frakcióvezető. A szocialista párt kéri mindazokat akik megemlékeztek a holokauszt áldozatairól, hogy a hétköznapokon se felejtsék el a történelmi tragédia tanulságait.

Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki. – mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumban mondott beszédében.

Comments are closed.