Forrás: Népszava

Emlékművet avattak a Dunába lőtt áldozatok előtt tisztelegve a pesti rakparton a holokauszt áldozatainak emléknapján. Beszédében a miniszterelnök azt ígérte: Magyarország kormányai megvédik a szabadságot, a biztonságot, az emberi életeket és nem engedik a gyűlölet gondolatát, szavát és cselekvését.

Holokauszt-emlékművet avattak a pesti Duna-parton: a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon a rakparon elhelyezett cipők emlékeztetnek a Dunába lőtt áldozatokra. Az avatáson Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta, Magyarország kormányai megvédik a szabadságot, a biztonságot, az emberi életeket és nem engedik a gyűlölet gondolatát, szavát és cselekvését.

A holokauszt áldozatainak emléknapján Lamperth Mónika belügyminiszter azt mondta: a magyar zsidóságot ért borzalom nem csupán zsidó, hanem magyar ügy, ezért mindenki kötelessége az áldozatokra megemlékezni és az áldozatokra emlékeztetni. Schiffer János főpolgármester-helyettes beszédében nem csupán a budapesti gettó áldozataira, túlélőire, az üldözötteket mentőkre és a gettó felszabadítóira emlékezett, hanem a holokauszt hatszázezer magyar, zsidó és cigány áldozatára is.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi a fáklyás felvonulók előtt arról beszélt: kigyúltak a lángok, hogy jelt adjanak és elválasztást a jótól, és a rossztól. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az emléknapon azt mondta: a múltnak és a jövőnek is üzen a főhajtás a diktatúrák áldozatai előtt. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott: a holokauszt tanulsága, hogy a cinikus politikai vétkekből erkölcsi és történelmi bűnök származhatnak. Az egykori pesti gettót ahol – annak idején 55-70 ezer budapesti zsidót zsúfoltak össze – 1945. január 18-án szabadította fel a szovjet hadsereg.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.