Forrás: Origo

A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából több budapesti helyszínen tartanak megemlékezést. A Széchenyi rakparton este emlékművet avatnak, az ünnepségen Gyurcsány Ferenc mond beszédet. A Terror Háza Múzeumban gyertyagyújtással emlékeztek a holokauszt áldozataira, Orbán Viktor részvételével.

Cipők a Duna-parton

Április 16., az első magyarországi gettó felállításának napja 2000. óta a holokauszt áldozatainak emléknapja. Az idén is több helyen tartanak megemlékezést.

A pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon szombat este felavatják a Cipők a Duna-parton elnevezésű szoborkompozíciót. Az emlékmű azoknak állít emléket, akiket nyilaskeresztes fegyveresek 1944-45-ben a Dunába lőttek.

Pauer Gyula elmondta: azért ennyi cipő alkotja az emlékművet, mert körülbelül ennyi adja a kompozíció teljességét, és a holokauszt hatvanéves évfordulójáról van szó.

Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész 60 pár, az 1940-es évekből való, korhű lábbelit formált meg vasból. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszú kőpad húzódik.

Pauer elmondta, hogy a hely szimbolikus, hiszen nem csak az emlékmű helyén lőttek a Dunába embereket, hanem „rendszeresen és mindenütt”, sőt leginkább az északi, újpesti kikötő felé, a Margit hídnál.

A kompozíció ötletét Pauer Gyula és filmes barátja, Can Togay találta ki. Az emlékmű 24 millió forintba került, a Miniszterelnöki Hivatal felkarolta a kezdeményezést, és 19 millió forinttal támogatta a megvalósítást, emellett magánszemélyektől is érkeztek adományok.

Az alkotást Kiss Péter kancelláriaminiszter és Steiner Pál belváros-lipótvárosi polgármester avatja fel, beszédet mond Gyurcsány Ferenc kormányfő. Ott lesznek a budapesti Élet Menete résztvevői, akik a holokauszt magyarországi emléknapján végig vonulnak az egykori budapesti gettó területén.

Lendvai: A kirekesztés legkisebb jelére mindenki emelje fel a szavát

„A szocialisták meggyőződése: nem elegendő a gyász. Többre van szükség: közös felelősség vállalásra. Azért, hogy a megbélyegzés és kirekesztés legkisebb jelére mindenki felemelje a szavát. Hogy mindenki úgy érezze: az ilyen jelekkel szemben a legalacsonyabb tűrésküszöb is túl magas. Hogy senki se hunyjon szemet cinkosan a „szalon fasizmus”, a sanda célzásokban, utalásokban elbújtatott kirekesztő szándék, a kódolt „zsidózás”, „cigányozás” egyetlen jele láttán sem. Hogy senki se vállaljon közösséget, együttes szereplést azokkal, akik elkövetik ez a vétket.” – áll az MSZP országgyűlési csoportjának vezetője [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Lendvai Ildikó szavai szerint „a szocialisták minden demokratikus érzelmű emberrel együtt, olyan Magyarországot akarnak, amely befogadó és sokszínű. Ahol megfér mindenki, ahol gyűlölet helyett vita, kirekesztés helyett szolidaritás van.”

A Dohány utcai Zsinagóga előtt Lamperth Mónika belügyminiszter, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Schiffer János főpolgármester-helyettes mond beszédet este, majd a résztvevők a Duna-partra indulnak: a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon alkotnak élő láncot egy-egy szál gyertyával. Mécsest gyújtanak az éppen egy évvel ezelőtt megnyílt Holokauszt Emlékközpontban, elhelyezik az emlékezés kövét és felolvassák a sok ezer áldozat nevét.

Orbán Viktor gyertyát gyújtott a Terror Házában

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint a múltnak és a jövőnek is üzen a főhajtás a diktatórikus rendszerek áldozatainak emléke előtt. A Fidesz elnöke szombaton vett részt a holokauszt áldozataira emlékező gyertyagyújtáson a budapesti Terror Háza Múzeumban.

Orbán nagyra értékelte, hogy Magyarország eljutott odáig, hogy emlékhelyei vannak a diktatúrák áldozatainak. A megemlékezések azt üzenik a jövőnek – mondta, hogy Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki.

„Magyarországon fajra, korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek joga van a szabadságra, a biztonságra és emberi méltóságának tiszteletére, és ezt a mindenkori politikai, illetve társadalmi hatalomnak védenie kell” – jelentette ki.

Részt vett a gyertyagyújtáson Schmitt Pál európai parlamenti képviselő, a párt alelnöke is. A megemlékezés résztvevői a Terror Házából a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba mentek fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.

[origo]-MTI

Comments are closed.