Forrás: Origo

A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából ma több budapesti helyszínen tartanak megemlékezést. A pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon emlékművet avatnak, az ünnepségen Gyurcsány Ferenc mond beszédet. Gyertyagyújtás lesz a Terror Háza Múzeumnál, Orbán Viktor részvételével.

2000 óta április 16. a holokauszt áldozatainak emléknapja. Az idén is több helyen tartanak megemlékezést. A Széchenyi rakparton felavatják a Cipők a Duna-parton elnevezésű szoborkompozíciót Az emlékmű azoknak állít emléket, akiket nyilaskeresztes fegyveresek 1944-45-ben a Dunába lőttek.

Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik.

Az alkotást Kiss Péter kancelláriaminiszter és Steiner Pál belváros-lipótvárosi polgármester avatja fel, beszédet mond Gyurcsány Ferenc kormányfő. Ott lesznek a budapesti Élet Menete résztvevői, akik a holokauszt magyarországi emléknapján végig vonulnak az egykori budapesti gettó területén.

A Dohány utcai Zsinagóga előtt Lamperth Mónika belügyminiszter, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Schiffer János főpolgármester-helyettes mond beszédet, majd a résztvevők a Duna-partra indulnak: a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon alkotnak élő láncot egy-egy szál gyertyával.

Az éppen egy évvel ezelőtt megnyílt Holokauszt Emlékközpontban a mai emléknapon mécsest gyújtanak, elhelyezik az emlékezés kövét és felolvassák a sok ezer áldozat nevét.

A holokauszt áldozataira emlékező gyertyagyújtás lesz ma a Terror Háza Múzeumban is. A megemlékezésen részt vesz Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke és Schmitt Pál, a párt alelnöke. Az Orbán-kormány idején vetődött fel, hogy április 16-a, az első magyarországi gettó felállításának napja holokauszt-emléknap legyen.

(MTI)

Comments are closed.