Forrás: Index

Tanulságok és rendszerek a holokauszt emléknapon

MTI

2005. április 16., szombat 18:51

A holokauszt magyarországi emléknapján szombaton a tragédia tanulságaira hívták fel a figyelmet kormánypárti és ellenzéki vezető politikusok. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt emelte ki, hogy a cinikus politikai vétkekből erkölcsi és történelmi bűnök származhatnak; Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a megemlékezések üzenetének azt mondta, hogy Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki.

A IX. kerületi Páva utcai Holokauszt Emlékközpont emlékfalánál szombaton reggeltől diákok olvasták fel az áldozatok nevét. Varga László, az emlékközpont tudományos igazgatója beszámolt arról, hogy egy évvel ezelőtt, az intézmény nyitásakor hatvanezer név szerepelt az áldozatok emlékfalán, „mára ez a névsor kilencvenkétezerre bővült”.

Orbán Viktor volt miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumban mondott beszédében úgy fogalmazott: a megemlékezések azt üzenik a jövőnek, hogy Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki.

Magyarországon fajra, korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek joga van a szabadságra, a biztonságra és emberi méltóságának tiszteletére, és ezt a mindenkori politikai, illetve társadalmi hatalomnak védenie kell – jelentette ki Orbán Viktor.

A holokauszt áldozataira emlékező gyertyagyújtáson részt vett Schmitt Pál, a párt alelnöke és több más politikusa, majd a Holokauszt Emlékközpontba mentek fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.

A holokauszt áldozatainak napján az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja fájdalommal és kegyelettel emlékezik az áldozatokra, de emlékezik a bűnökre is, amelyek először a bűnbakkereséshez és megbélyegzéshez, aztán a kirekesztéshez, végül a történelem legkegyetlenebb tömeggyilkosságaihoz vezettek – írta nyilatkozatában Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.

Rámutatott: a holokauszt legfontosabb tanulsága, hogy a cinikus politikai vétkekből erkölcsi és történelmi bűnök származhatnak, ezért a párt arra kéri az emlékezőket, hogy a hétköznapokon se felejtsék el a történelmi tragédia tanulságait.

Comments are closed.