Forrás: Hírtv

Egy év alatt több mint 30 ezerrel bővült a holokauszt magyar áldozatainak hivatalos névsora a Páva utcai múzeum emlékfalán. Magyarország 1944-es területén 500-550 ezer zsidó honfitársunk életét követelte a vészkorszak. 61 év elteltével azonban a kutatás már nagy nehézségekbe ütközik, a történészek szerint a névsor ezért már soha sem válhat teljessé.

A vészkorszak ismert áldozatai. Több mint 92 ezren. A névsort tavaly nyitották a Páva utcai Holokauszt Múzeum emlékfalán, ahol a diákok az első deportálás évfordulóján felolvasással emlékeztek a halálba hurcoltakra. Az emlékközpont egy évvel ezelőtti megnyitásakor 60 ezer név szerepelt a listán, azóta már 30 ezerrel bővült a személyazonosságukban is ismert áldozatok névsora. A kutatók szerint a nácik több mint 500 ezer honfitársunkat pusztították el a Magyarország 1944-es megszállása után.

Varga László, történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója: ‘Olyan esetekben, amikor egész családokat irtottak ki – és ez nem volt ritka – sajnos esélyünk sincs ma már arra, hogy a nevüket megtudjuk; és hát ne felejtsük el, hogy a magyarországi holokauszt nem a mai területen zajlott, hanem, ott még a nevek kutatásának külön nehézségei is vannak.’

Az emlékközpontban a túlélőkön és az emlékezőkön kívül Orbán Viktor a Fidesz elnöke is gyertyát gyújtott az áldozatokért. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök este a dunaparti holokauszt-szobor avatóján hajt főt az elhurcoltak előtt. Ez az alkotás a nyilasterror idején a folyóba lőtt honfitársainkra emlékeztet majd.

Comments are closed.