Forrás: Klubrádió

A holokauszt magyarországi emléknapján a tragédia tanulságaira hívták fel a figyelmet kormánypárti és ellenzéki vezető politikusok több fővárosi rendezvényen. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nyilasterror idején a Dunába lőtt áldozatoknak emléket állító szoborkompozíció avatásán azt mondta, Magyarországnak olyan kormányai vannak – és reményei szerint lesznek, – amelyek megvédik a szabadságot, az emberi életet, nem engedik, hogy gyűlölet pusztítson.

Az esti órákban több százan vonultak fáklyákkal a kezükben a Liszt Ferenc tértől a Dohány utcai zsinagógáig, majd a szoboravatás helyszínére, ahol a megemlékezést követően élőlánc formálására kérték őket a szervezők.

“A Cipők a Duna-parton ” elnevezésű kompozíciójában Pauer Gyula szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból a Roosevelt tér és a Kossuth tér között, így emlékeztetve azokra az áldozatokra, akiket nyilaskeresztes fegyveresek 1944-45-ben a jeges vízbe lőttek.

Orbán Viktor volt miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumban mondott beszédében úgy fogalmazott: a megemlékezések azt üzenik a jövőnek, hogy Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki.

Comments are closed.