Forrás: Híradó

Lendvai: a cinikus politikai vétkekből történelmi bűnök származhatnak; Orbán: Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki

A holokauszt magyarországi emléknapján szombaton a tragédia tanulságaira hívták fel a figyelmet kormánypárti és ellenzéki vezető politikusok. Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban felolvasták az áldozatok nevét, mécsest gyújtottak, és az emlékezés köveit helyezték el a látogatók.

A holokauszt áldozatainak napján az MSZP országgyűlési

képviselőcsoportja fájdalommal és kegyelettel emlékezik az áldozatokra, de emlékezik a bűnökre is, amelyek először a bűnbakkereséshez és megbélyegzéshez, aztán a kirekesztéshez, végül a történelem legkegyetlenebb tömeggyilkosságaihoz vezettek – írta nyilatkozatában Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője rámutatott: a holokauszt legfontosabb tanulsága, hogy a cinikus politikai vétkekből erkölcsi és történelmi bűnök származhatnak, ezért a párt arra kéri az emlékezőket, hogy a hétköznapokon se felejtsék el a történelmi tragédia tanulságait.

A Fidesz elnöke a budapesti Terror Háza Múzeumban mondott beszédében úgy fogalmazott: a megemlékezések azt üzenik a jövőnek, hogy Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki.Magyarországon fajra, korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek joga van a szabadságra, a biztonságra és emberi méltóságának tiszteletére, és ezt a mindenkori politikai, illetve társadalmi hatalomnak védenie kell – jelentette ki Orbán Viktor.A holokauszt áldozataira emlékező gyertyagyújtáson részt vett Schmitt Pál, a párt alelnöke és több más politikusa, majd a Holokauszt Emlékközpontba mentek fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.

A IX. kerületi Páva utcai Holokauszt Emlékközpont emlékfalánál szombaton

reggeltől diákok olvasták fel az áldozatok nevét. Varga László, az emlékközpont tudományos igazgatója beszámolt arról, hogy egy évvel ezelőtt, az intézmény nyitásakor hatvanezer név szerepelt az áldozatok emlékfalán, „mára ez a névsor kilencvenkétezerre bővült”.

Az Élet Menete rendezvényen részt vesznek a szocialista párt vezetői is.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.