Forrás: Népszava

Tizenöt évvel a rendszerváltás után a civil társadalom nálunk is mindinkább ráébred jelentőségére, súlyára és lehetőségeire. Ezen a hétvégén az Erzsébet téri Gödör Klubban rendezi két zöld szervezet – a Védegylet és a Zöld Fiatalok – az Ökofeszt nevű, tartalmas, sőt tavaszi zsongással is átjárt programsorozatot.

Kerekasztal beszélgetések, koncertek, filmvetítések mellett a gyerekek nyakig maszatolhatják magukat festékkel, a kreatív vegák előtt nyitva az ökobüfé és a füves-magos szakácskönyvek kánaánja – és aki hajlandó le is ülni néhány félórára, az tényleg elszánt civilek, a fenntartható léttel foglalkozó szakemberek, aktivisták, felelős civilek társaságában töltheti a napot. A tér nyitott, a tavaszi szél idesodorja a városlakókat, a szlogen: ‘Lehet más!’

Minden lehet más. A politika, a város, az életmód, a fogyasztás, a nyilvánosság, a vidék, a köztér – s erről a másságról izgalmas műhelybeszélgetések tanúskodnak. A résztvevők abból a napi gyakorlatból kiindulva, hogy a mai magyar közvélemény milyen formában szólhat bele a saját életét meghatározó politikai-gazdasági döntésekbe (aláírásokat gyűjt és ad, fához láncolja magát, mint a zöldek a Zengőn, nyitott gyerekbuszba préselődve zötyögi végig a város egy részét, mint az Óvás! Egyesület a pesti zsidónegyed bontása ítélt csodáit, vagy utcai tánciskolát szervez: szinte egyre megy), a mind szélesebb beleszólási esélyeket latolgatják. Okkal, joggal és remélhetően nagy érdeklődéssel kísérve.

Tavaly Barcelonában 141 napon át zajlott a Nemzetközi Kulturális Fórum. Mindenki ott volt, aki ma a világon úgy véli, a holnappal valami nincsen egészen rendben. A világ másik felén napi hír volt a Fórum minden eseménye, nálunk alig fél tucatnyian hallottak róla. Az Ökofeszt egyelőre csak azokat érinti meg, akik ezen a tavaszi hétvégén bebóklásznak az Erzsébet térre. De hogy szombat estére jobban fogják érezni magukat a bőrükben, az garantált. G. E.

Népszava Online

Comments are closed.