Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. április 15. 00:00

Ortodox zsidók csapnak össze izraeli biztonsági őrökkel. Egy útépítés ellen tiltakoznak, mert sírgyalázásnak tartjákKép: REUTERS – Gil Cohen Magen Gesztusokat és lépéseket is tett Izrael a kiürítendő övezetekben élő zsidó telepesek nyárra tervezet kitelepítésére.

Az izraeli kormány megkezdte a kártérítések kifizetését a Gázai övezetben, illetve a Ciszjordániában élő zsidók részére. Azok, akik megegyeztek a kormánnyal, az utalvány 75 százalékát már megkapták, a fennmaradó összeget azután vehetik majd át, ha már elhagyták ingatlanjaikat.

A rendelkezés végrehajtását politikai ellenzés és bürokratikus akadályok azonban egy hónappal hátráltatták. A kivonulást ellenző telepesek jogászcsoportot kértek fel az izraeli kormánnyal való tárgyalásra, ez határozottabb jel arra, hogy a telepesek készek beleegyezni az egyoldalú kivonulásba. A Gázai övezet telepesei tanácsának vezetője, Avner Simoni közölte: folytatják a kiürítéssel szembeni békés ellenállást, de ha menniük kell, mindenképpen az övezettől 20 kilométerre fekvő Nicanimba szeretnének menni. Izraeli katonák kerítéseket is építettek a tervezett útvonal mentén, hogy megakadályozhassák palesztin szélsőségesek támadásait a dübörgő szállító járművekre.

Ariel Saron miniszterelnök terve értelmében ki kell üríteni az összes, 21 gázait és négyet a ciszjordániai zsidó telepek közül. A kormányfő a CNN hírtelevíziónak hangsúlyozta, mindent megtesz azért, hogy épségben szállítsák, illetve őrizzék a kiürített települések több építményét, köztük az elhagyatott telepek zsinagógáit és temetőit. Az erről szóló egyeztetésekre szerinte a palesztinok közti belső nézeteltérések miatt még nem került sor.

Tegnap jelentette be Mahmud Abbasz palesztin elnök a biztonsági szervek három fő intézmény irányítása alatti egyesülését, ezzel eleget tett Izrael és az Egyesült Államok egyik legfontosabb reformkövetelésének. Az erőszakcselekmények kölcsönös felfüggesztéséről szóló izraeli-palesztin megállapodást viszont ismét aláásta az izraeli katonák beavatkozása, amikor lelőttek egy fegyveres palesztint a ciszjordániai Nabluszhoz közeli Balata menekülttáborban. Az izraeli források szerint a katonák csak viszonozták a lövéseket, amelyeket az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szervezet tagjaként azonosított férfi adott le rájuk. Tel-Aviv számára további kellemetlenséget okoz, hogy az USA bejelentette: kizárja Izraelt egy új harci repülőgép fejlesztésének programjából, tiltakozásul a Kínával kötött fegyver-korszerűsítési üzlete miatt – közölte a Maariv című izraeli lap. A távirányítású radarállomások ellen felhasználható gépek veszélyeztethetik Amerika stratégiai érdekeit. Washington ezért leállította az ‘érzékeny’ katonai csúcstechnológia átadását is.

Comments are closed.