Forrás: Népszava

Húsz izraeli és tizenkét palesztin polgármester találkozott csütörtökön Jerikóban és közös nyilatkozatukban ‘civil’ hudnát (fegyverszünetet) hirdettek meg. A találkozót a palesztin rakétazápor által sújtott izraeli Szderót polgármestere, Eli Mujal és nábluszi kollégája, Dr. Huszejn el-Aral kezdeményezte. A terv mindkét oldalon lelkes fogadtatásban részesült. Az egybegyűlt polgármesterek egy percnyi néma csönddel emlékeztek meg mindkét fél ártatlan polgári áldozatairól.

A találkozó vendéglátója, Jerikó polgármestere, Haszan Szalah kijelentette: ‘Nem államokat, hanem városaink polgárait képviseljük. Az ő nevükben és érdekükben javasoljuk a politikusoknak, hogy kezdjenek végre tárgyalásokat a viszály megoldására. Mindkét fél drága árat fizetett. A jószomszédságot nem a megszállás és a rakétatűz fogja megteremteni’.

Szaeb Erakat, az izraeliekkel folytatandó tárgyalások vezetésével megbízott palesztin miniszter (aki jerikói lakos) az úgy nevezett ‘Genfi felhívás’ izraeli és palesztin kezdeményezőinek találkozásán kijelentette, hogy véleménye szerint hat hónapon belül megegyezésre lehet jutni minden vitás kérdésben – a határok, a települések és Jeruzsálem kérdésében egyaránt.

Az amerikai kormány Ariel Saron izraeli miniszterelnök amerikai látogatása nyomán a jövő héten egy küldöttséget meneszt Izraelbe, amelynek feladata lesz megvizsgálni a Palesztin Hatóság tevékenységének körülményeit. A delegáció javaslatokat tesz majd arra, milyen lépéseket tehet Izrael, hogy erősítse Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök helyzetét. Abbász tegnap menesztette Jasszer Arafat két közeli munkatársát, közöttük Arafat szóvivőjét, Nabíl Abu Rudeinát (akit állítólag a PFSZ londoni képviselete vezetésével bíznak meg). George W. Bush amerikai elnök és Saron e heti találkozóján kiderült, hogy a két politikus eltérően ítéli meg Abbász helyzetét és esélyeit. Saron kifejtette véleményét, hogy Abbász ‘egy éven belül megbukik’, míg Bush hangsúlyozta, hogy a palesztin elnök ‘a palesztinok választott vezetője és jelenleg a legjobb lehetséges partner’ a békefolyamatban. Az iráni atomfenyegetést is eltérően ítélték meg: Saron szerint Irán ‘hónapokon belül’ szert tehet atomfegyverekre, míg amerikai szakértők úgy vélik, erre csak a következő évtizedben van esély. Ezért Washington elutasította Izrael sürgetését, hogy már ‘a közeljövőben’ indítson akciót Irán ellen. Saron ugyanakkor kijelentette, hogy Izrael nem fontolgat önálló akciót Irán ellen és nemzetközi problémának tekinti Teherán fegyverkezését. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.