Forrás: NOL

Litvániából bevándorolt családja múltja sokáig nem érdekelte, egy 1999-es vilniusi látogatás azonban megváltoztatta Michael Good életét. Anyja itt mesélt neki először arról, hogy egy német tisztnek köszönhetően, menekült meg a haláltól.

Good elkezdett kutatni Karl Plagge őrnagy és Pearl Good, született Perella Esterowicz történetét igazoló más túlélők után. Hat évvel később könyvet írt az „új Schindlernek” nevezett Plaggéról, akit Izraelben most már hivatalosan is hősnek tartanak. Az 1957-ben elhunyt Wehrmacht-tisztet a héten posztumusz a Világ Igazai közé fogadták: a zsidómentők közé kevesen kerültek be a náci rezsim hadseregének tagjai közül.

Plagge 1941 júniusától a Wehrmacht vilniusi járműjavító-üzemének parancsnoka volt. A tiszt 1943 szeptemberében mintegy 1200 zsidót rendelt munkára a biztos pusztulástól mentve meg őket: egy héttel később az SS szörnyű vérengzést rendezett a vilniusi gettóban, ahol a háború alatt mintegy 70 ezer zsidót gyilkoltak meg. A náci rezsimből már korábban kiábrándult Plagge akcióját elöljárói előtt azzal indokolta: „a zsidók a hadsereg számára létfontosságú tevékenységet végeznek”. A látszatüzem tökéletesen működött, Plagge azt is elérte, hogy munkásai – közöttük az egyenruhák javítására alkalmazott nők és gyermekek – mindennap rendes, meleg ételt kapjanak.

Az őrnagy 1944 júniusában figyelmeztette „munkásait”: Németországba viszik őket és a rendkívül alapos gondoskodásáról ismert SS ad kíséretet. Az üzenetet megértették, s sokan megszöktek. Az őrnagy a háború után haláláig szülővárosában, Darmstadtban élt, de állítólag élete végéig furdalta a lelkiismeret, hogy még sokkal több embert is megmenthetett volna a náciktól.

Goodnak csak harmadszorra sikerült elérnie, hogy Plaggét felvegyék azon igazak közé, akik életüket kockáztatták zsidók megmentésért. Az őrnagy nevét megörökítő felirat a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet falán nincs messze azon fáktól, amelyek Oskar Schindler és Raoul Wallenberg emlékét őrzik.

Dési András

Comments are closed.