Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Rabbi 007: a tóramentő ügynök

2005. április 13.

Menachem Youlus rabbi egy zsúfolt washingtoni könyvesbolt mélyéről világméretű örökségvédelmi hálózatot mozgat: a holokauszt sújtotta Kelet-Európából összegyűjti, helyreállíttatja és biztonságba helyezi az elpusztult zsidó közösségek megrongálódott tóratekercseit.

A nevem Youlus, Menachem Youlus

Az elmúlt 19 évben Youlus 435 Kelet-Európában és a volt Szovjetunió területén talált tórát gyűjtött össze és állíttatott helyre. Volt, amelyik elhagyott templomból került elő, másokat régi házak pincéje rejtett. Ha kellett, régiségkereskedőtől vásárolta fel a tekercseket, vagy magánemberek otthonából szállította biztos helyre őket. Mikor ezek az országok még kommunista uralom alatt álltak, gyakran úgy kellett átcsempésznie a szent iratokat a határokon.

„Youlus rabbi valóságos zsidó James Bond” – nyilatkozta Moshe D. Shualy, egy olyan baltimore-i zsinagóga rabbija, amelyben két, Youlus által megmentett tekercs is biztos otthonra lelt. Youlus először megpróbálja felderíteni a tóra eredeti tulajdonosát vagy annak leszármazottját. Ha ez nem sikerül, megszerzi a tekercset, és washingtoni műhelyében, szakértők segítségével helyreállíttatja a szent iratokat. Ha teljesen helyre lehet hozni, akkor akkor a világ valamely zsinagógájába kerül, és újra használatba veszik. Ha nem, holokauszt-emléktárgy válik belőle.

Menachem Youlus rabbi egy washingtoni zsinagógának ajándékoz egy Lengyelországból származó, helyreállított tórát”Vannak tóráim, amiken csizmatalpak nyomai láthatók, mások vérfoltosak, cigarettával vagy puskaszuronnyal lyuggatottak. A nácik a tóra megszentségtelenítésében a zsidók megalázásának egyik legfontosabb szimbolikus eszközét látták” – mondja a ma 43 éves Youlus. Egy tóra elkészülte pedig rendkívül hosszú és fáradságos munka eredménye. Kézzel, lúdtollal írják az előzőleg gondosan előkészített pergamenre; a tinta gubacs, rézszulfát, gumiarábikum és víz speciális keveréke. Az irat mind a 304 805 betűjének tökéletesnek kell lennie.

Az összetaposott tóra, melyet Youlus szinte minden cikkben megemlít, Magyarországról, közelebbről Derecskéről származik. A községben 1500 fős zsidó közösség élt, mely hét tórát őrzött. A hétből öt teljesen megsemmisült, egy annyira megrongálódott, hogy nem lehetett helyreállítani, egyet viszont sikerült megmenteni, s most egy baltimore-i zsinagógában használják.

Youlus éveken át csak az apjával közösen működtetett könyvesbolt nyereségéből fedezte utazásait és örökségvédelmi munkáját. Mára sikerült egy non-profit szervezetet (Save A Torah) létrehoznia, amely ügynökhálózat segítségével deríti fel a Kelet-Európában rejtőző, veszélyben lévő tórákat. A szervezet szerint egy tóra értéke 10 000 dollár körül van, rendbe hozása és elszállítása újabb 10 000 dollárba kerül. Nap mint nap újabb és újabb digitális képek érkeznek Youlus e-mailjére az előkerült kelet-európai tórákról. A rabbi gyakran már a betűírásról, a pergamenről vagy a tintáról képes megállapítani, melyik országból származik a tekercs.

„Becslésem szerint még 2400-2500 olyan tóra rejtőzhet Európában, amelyet meg tudnánk menteni, ha pénzt tudnánk keríteni felkutatásukra és megvásárlásukra” – mondta Youlus. Arról konkrét tudomása van, hogy Lviv (Lvov) városában egy régiségkereskedőnél 70 tóratekercs van. Csakhogy a tulaj felszabdalja és festőknek árulja őket, mert a hátoldaluk üres.Titkosügynök életveszélyben

Az egyik legmegrendítőbb eset Ukrajnában történt: két tóratekercs egy tömegsírból került elő, melyben 263 meggyilkolt ember holtteste feküdt – a férfiak, nők és gyermekek ruházatán néhol még a sárga csillag is épségben maradt.

Judaizmus a Múlt-koron

A Vatikán kincsei Izraelbe utaznak

Friss hírek a Holt-tengeri tekercsekről

Feltámad a ladino nyelv

Magyar holokauszt

Zsidó temetők Budapesten

Zsinagógából tornaterem

Hatvan éve szabadult fel a budapesti gettóYoulus 2000 tavaszán Kamenyec-Podolszkba utazott, hogy egy régiségkereskedőtől megvegyen egy tórát. Miután az üzletet megkötötték és már a bolt előtt iszogattak, egy helyi gazda lépett Youlushoz, és eladásra kínált egy térképet. Mint mondta, az apja arra kérte, csak jarmulkét (kippa, kis kerek sapkácska) viselő embernek adja el a térképet. Youlus 1500 dollárt fizetett a kézzel rajzol vázlatért. „A sofőröm azt mondta, megőrültem, de én különös izgalmat éreztem a gyomromban.”

A térképen nagy bekarikázott X volt látható, mely a gazda birtokának egy elhagyatott részére esett. A gazda újabb 1500 dollárért adta el a területet a rabbinak. Két órányi ásás után csontok bukkantak elő. Youlus ekkor munkásokat fogadott fel és markológépet bérelt, amely végül kiásta a több száz emberi maradványt és a két tórát rejtő tömegsírt.

Akárcsak a valódi titkosügynököknél, előfordult, hogy a tóramentő ügynök testi épsége is veszélybe került. Németországban egy idős férfinek volt egy tórája, de azzal fenyegetőzőtt: egyenes adásban, az interneten fogja elégetni. Youlusnak végül sikerült megvásárolnia a tekercset.

„Mikor átadtam a pénzt, valósággal hozzámvágta a tórát. Már a repülőtér felé autóztam, mikor egy kocsi leszorított az útról. A benne ülő két férfi összevert, és vissza akarta rabolni a tórát. Szerencsére már nem volt nálam: odaadtam egy munkatársamnak, aki külön kocsival jött. Az eredmény: két fogamat kiverték, és agyrázkódást kaptam.” Youlus azóta testőrrel utazik: társa egy egykori szovjet különleges osztagos. Mint később kiderült, az erőszakos férfi egy koncentrációs tábor őre volt, és egy gázkamrába tartó zsidótól kobozta el a tóratekercset.

Youlus nemrégiben Európán kívüli tájakra is kiterjesztette kutatását: megvásárolt egy Irak északi részéről származó tórát, és közvetítők útján tárgyalásokat folytat a szíriai hatóságokkal egy 300 éves tekercs megvásárlásáról. A rabbi Dél-Amerikában keresztények tulajdonában bukkant egy több mint 300 éves tórára. Youlus szerint a közösség valójában zsidó eredetű, csak évszázadokkal ezelőtt keresztény hitre térítették őket – ám tórájukat tovább őrizték. Miután a közösség beleegyezett a tekercs eladásába, Youlus helyreállíttatta és egy környékbeli zsidó közösségnek ajándékozta azt.

www.mult-kor.hu?article=9475

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.