Forrás: NOL

Akik gyűlölik Izraelt és a zsidókat, kifejezetten szeretik azon zsidókat, akik náluk is jobban gyűlölik Izraelt és a zsidókat: az Izrael-ellenes és antiszemita üzenet hatékonyabban eladható, ha az üzenet megfogalmazója maga is zsidó. Az internet jóvoltából kiemelt ismertségre tett szert egy olyan, állítólag az izraeli Jaffában élő zsidó szerző, akinél jobban senki sem támadta a „rasszista, elnyomó” Izraelt.

Izrael Samírról van szó, a szélsőbal és a radikális jobboldal egyik kedvencéről, akinek nemrég magyarul is kötete jelent meg a Kairosz kiadó gondozásában – és aki minden jel szerint nem azonos önmagával. A londoni The Times kiderítette: „Izrael Samír” valójában Jöran Jermas, svéd állampolgár és főállású antiszemita.

Az 55 éves Samírról eddig azt lehetett tudni, hogy a szibériai Novoszibirszkben született egy tekintélyes rabbicsaládban, majd kivándorolt Izraelbe. Ismertté öt éve vált, főleg az interneten terjedő írásainak köszönhetően: ezekben támogatta az iszlám terrorizmust, „nem létezőnek” nevezte az al-Kaidát, „cionista-zsidó befolyásúnak” minősítette a nyugati sajtót, „kórokozóknak” az izraelieket, s a középkori vérvád gyűlölködésével írt a zsidóságról („kereszténygyilkosok”).

A The Times előtt több honlap már korábban feltárta Samír svéd gyökereit. A Jermas nevet használó, de állítólag Schmerlingként született férfi pedig nem Jaffában, hanem a skandináv államban él, s innen üzemelteti web-oldalát. Stockholmi címét használta, amikor náci relikviákat próbált eladni David Irving holokauszttagadó brit történésznek. A brit antifasiszta Searchlight szerint Samír ismert figura Skandináviában, aki svéd és norvég antiszemitákkal, valamint konspirációs elméletekben képzett „szakemberekkel” vette magát körül.

Samír írói munkássága a palesztinbarát mozgalom számára a legkínosabb, annak ellenére, hogy a róla vitázók nem tudták eldönteni: öngyűlölő zsidóról, keresztény fundamentalistáról vagy csak egy svéd neonáciról van-e szó. Egy dologban egyetértettek: „Bármi is az igazság, ez egy veszélyes személy.”

Comments are closed.