Forrás: Magyar Hírlap

Csalódást okozott a palesztinoknak

Csalódást okozott a palesztinoknak, hogy George W. Bush amerikai elnök ismét megígérte Ariel Saronnak: Izrael megtarthatna több ciszjordániai zsidó kolóniát a békemegállapodás után. Az amerikai elnök magánbirtokán fogadta az izraeli kormányfőt, a delegáció egyik tagjától pedig fényképeket kapott a közös ellenség, Irán atomlétesítményeiről.

Nem sikerült meggyőznie Ariel Saron izraeli kormányfőnek George W. Busht arról, hogy elengedhetetlen a ciszjordániai zsidó telepek bővítése. Az amerikai elnök ugyanis hétfői találkozójukon megerősítette: Izraelnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi béketerv rá vonatkozó előírásait – ezek pedig kimondják, hogy a telepek bővítését be kell fagyasztani. „Az Egyesült Államok soha nem adta beleegyezését a judeia és szamariai (ciszjordániai), valamint gázai zsidó telepek fejlesztéséhez” – emlékeztetett az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva Dov Weisglass, Saron tanácsadója. Szerinte egyébként az, hogy a két vezető nyilvánosan különböző álláspontot képvisel ugyanarról a kérdésről, csupán annak a bizonyítéka, milyen erősek a kétoldalú kapcsolatok. A telepfejlesztés kérdése azért került előtérbe, mert az izraeli kormány 3500 új lakóegységet tervez építeni Maale Adumim településen. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint mindazonáltal Bush és Saron is tagadta az amerikai elnök texasi magánbirtokán tartott találkozó után, hogy a telepfejlesztés válságot okozna a két ország kapcsolatában.

Bush ugyanakkor megismételte, hogy Izrael a végső békemegállapodás keretében is megtarthatna több ciszjordániai zsidó kolóniát. „Az Egyesült Államok nem akarja megelőlegezni a státustárgyalások végső kimenetelét, de ezeken figyelembe kell venni a szóban forgó területen lezajlott változásokat, beleértve a létező nagyobb zsidó településeket” – hangsúlyozta Bush. Egyes palesztin illetékesek bírálták a kijelentést, és csalódottságuknak adtak hangot. Haszan Abu Libde, a palesztin kormány szociális minisztere szerint „ez az amerikai álláspont azt a félreérthetetlen üzenetet küldi a palesztinoknak, hogy az Egyesült Államok még mindig inkább Izrael partnerének és az izraeli érdekek képviselőjének tekinti magát, semmint tisztességes közvetítőnek”. Musir al-Maszri, a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet szóvivője pedig úgy nyilatkozott a Reutersnak, hogy az Egyesült Államok ismét teljes elfogultságról tett tanúságot az „izraeli ellenség” iránt, és igazságtalan a palesztinokkal szemben. A főbb palesztin vezetők mind-azonáltal kerülték az amerikai elnök közvetlen bírálatát, emlékeztetett a brit hírügynökség, hozzátéve, hogy Bush a következő hetekben találkozni fog Mahmud Abbasz palesztin elnökkel.

A Saron kíséretében lévő Joav Gallan tábornok átadta az amerikai elnöknek az iráni atomlétesítmények fényképeit és az izraeli hírszerzés által összegyűjtött anyagokat. A izraeli közszolgálati rádió nem pontosította az anyagok jellegét, csupán annyit közölt, hogy azok azt bizonyítják: igen előrehaladott az iráni katonai nukleáris program.

Izrael egyébként kidolgozott egy saját „béketervet” is, ezt Szilvan Salom külügyminiszter tegnap be is mutatta Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek. A Haarec jelentése szerint a terv alapján Izrael újabb hét arab állammal újítaná fel a diplomáciai kapcsolatot – eddig Egyiptommal, Jordániával és Mauritiusszal tette ezt meg. Azt még nem tudni, pontosan mely államokról van szó, de valószínűleg főleg észak-afrikai és öböl menti államok lehetnek.

Salom egyúttal felszólította Egyiptomot, vesse latba befolyását a terrorizmus felszámolása érdekében. Egyiptomnak – magyarázta – hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a politikai menetrendet ne a radikális erők, hanem a mérsékelt palesztinok határozzák meg. Az izraeli külügyminiszter egynapos kairói látogatása során egyebek közt terítékre kerülnek a Gázai övezet egyiptomi határán foganatosítandó biztonsági intézkedések is. Egyiptom megígérte, hogy több katonát vezényel oda a fegyvercsempészet megakadályozására, ezt azonban egy előzetes izraeli kivonulástól tette függővé.

MH-összeállítás

Comments are closed.