Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 12. 21:04

Több mint kétszáz palesztin szélsőséges látta el kézjegyével eddig azt a nyilatkozatot, amelyben megfogadta, hogy tartózkodik az erőszaktól cserében azért, hogy a Palesztin Hatóság munkahelyet biztosít a számára – közölte kedden egy palesztin tisztviselő.

A palesztin vezetés hozzávetőleg ezer fegyverestől várja hasonló lemondó nyilatkozat aláírását. Azok számára, akik vállalják az önmésékletet, a palesztin biztonsági szerveknél és a kormányzatban ajánlanak föl álláslehetőségeket. Nyolcvan korábban körözött ember már el is kezdett dolgozni a ciszjordániai palesztin biztonsági szolgálatoknál – újságolta a programért felelős Abdel-Fattáh Hamájel, a palesztin kormány volt minisztere.

A palesztin szélsőségesek lefegyverzése része annak a megállapodásnak, amely Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ariel Saron idén februári csúcstalálkozóján született meg az egyiptomi Sarm es-Sejkben.

Az aláíróktól nem veszik el rögvest fegyvereiket, amint azt Izrael követelte. Csak azt ígértetik meg velük, hogy ‘nem követnek el egyetlen olyan cselekményt sem, amely sérti a biztonságot és a jog uralmát, illetve a Palesztin Hatóság által bármely állammal vagy féllel kötött megállapodást’.

A szélsőségesek közül azonban sokan megmakacsolták magukat. Akadnak, akik garanciát szeretnének arra, hogy biztonságban lesznek fegyvereik nélkül is, mások a ciszjordániai palesztin települések izraeli blokádjának feloldásához, vagy a palesztin állam kikiáltásához kötik a fegyverletételt.

Amint azt a Fatah palesztin mozgalomhoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet ciszjordániai vezetője megfogalmazta: ‘Lemondani a fegyverről annyi, mint lemondani a becsületről.’

(forrás: MTI)

Comments are closed.