Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 12. 09:30

George Bush amerikai elnöktől Clint Eastwood színész-rendezőn és Abu Muszab az-Zarkavi terrorista vezéren át a dalai lámáig terjed a világ 100 legbefolyásosabb emberének a névsora a Time magazin legfrissebb számának összeállítása szerint.

A politikai heti magazin 31 ország személyiségeiből állította össze a listát, amelyen szerepelnek államférfiak,  tervezők, amerikai lap lévén rapperek, terroristák, színészek,  valamint divattervezők, üzletemberek, sportolók, s a dél-ázsiai  cunami egyik túlélője is. A magazin szerint ők tettek a legtöbbet az  elmúlt évben világunk arculatának a formálásáért. A hírmagazin négy  kategóriába sorolja őket: államférfiak és forradalmárok, művészek és  a szórakoztatóipar sztárjai, az üzleti világ kiemelkedő képviselői,  akiket a “építők és titánok” kategórianévvel illet, s a “hősök és  bálványok”.

Az államférfiak és forradalmárok csoportjában található többek  között George Bush amerikai elnök, Condoleezza Rice amerikai  külügyminiszter, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, illetve  Bill Clinton volt amerikai elnök, de a lap közéjük sorolja Barack  Obamát, a Demokrata Párt új fekete szenátorát, a párt új csillagát  is.

A csoportban helyet kapott Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor,  Ali asz-Szisztáni iraki síita nagyajatollah, Abu Muszab az-Zarkavi  jordániai születésű, Irakban működő terrorista, Ariel Saron izraeli  kormányfő és Joseph Ratzinger bíboros.

A művészek és a szórakoztató ipar sztárjai kategóriába sorolják  Clint Eastwood színész-rendezőt, és az idei Oscar-díjasok közül nem  hagyták ki Hilary Swank színésznő és Jamie Foxx színész nevét sem.  Michael Moor filmrendező ugyancsak a csoportban van. Miuccia Prada  divattervező, Santiago Calatrava spanyol építész és Dan Brown, a Da  Vinci-kód című bestseller szerzője szerepel egyebek között még a  kategóriában.

Az építők és titánok között van Roman Abramovics, a Chelsea  labdarúgó klub orosz tulajdonosa, Lee Scot, a Wal-Mart kereskedelmi  vállalat elnök-vezérigazgatója, Rupert Murdoch sajtómágnás, Larry  Page és Sergey Brin, a Google internetes keresőmotor létrehozói.

Bill Gatest, a Microsoft alapítóját viszont a “hősök és  bálványok” kategóriába utalták, többek között Nelson Mandela  dél-afrikai szabadságharcos, Viktor Juscsenko ukrán elnök és a dalai  láma társaságában.

A tudósok és gondolkodók között található Jeffrey Sachs  közgazdász, Timothy Garton Ash publicista és Karl Rove, Bush elnök  tanácsadója.

A magazin 1999-ben állította össze először a százas listát,  akkor a 20. század legnagyobb befolyást kifejtő személyiségeiről,  akik közül Albert Einsteint választotta a század emberének. Az év százas listáját tavaly készült el először. (MTI)

Comments are closed.