Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. április 12. 00:00

Elmenekült a szerb tábornok

Elmenekült Szerbiából a háborús bűnökkel vádolt Nebojsa Pavkovics, a jugoszláv hadsereg egykori vezérkari főnöke. A tábornok a bosznia-hercegovinai államközösség szerb részén bujkál. Pavkovics évekig háborítatlanul élhetett Szerbiában, ám két hete nyoma veszett, miután az igazságszolgáltatás vádat emelt ellene a Vuk Draskovics külügyminiszterrel szemben elkövetett merényletért. A tábornok nem hajlandó megjelenni a hágai ENSZ-törvényszék előtt. (MTI)

Jogilag is vége Akajev uralmának

A kirgiz parlament nagy többséggel elfogadta tegnap Aszkar Akajev elűzött elnök lemondását. A parlamenti szavazással jogilag is véget ért Akajev elnöksége. A múlt héten többször is elhalasztották a döntést, azzal az indokkal, hogy az ‘túl tisztes’ visszavonulás lenne. A törvényhozók egyben július 10-re tűzték ki az elnökválasztást. (MTI)

Hodorkovszkij: közeleg az ítélet

Lezárták az egykori leggazdagabb orosz üzletember, Mihail Hodorkovszkij bírósági tárgyalását, perében április 27-én hirdet ítéletet a moszkvai bíróság. A Yukos orosz olajcég volt vezére ismét hangsúlyozta ártatlanságát. A volt oligarchát adózás alóli kibújással és nagystílű csalással vádolják. A Kremlt bírálók szerint Putyin elnök meg akarta törni a vele szembehelyezkedő politikai pártokat támogató Hodorkovszkijt, és egyben megerősíteni az olajágazat állami ellenőrzését. (MTI)

Izraeli elismerés a zsidómentő Lagge őrnagynak

Posztumusz ‘A világ igaza’ kitüntetésben részesítette a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont az egykori német hadsereg, a Wermacht volt magas rangú tisztjét, az 1957-ben elhunyt Karl Lagge őrnagyot. Lagge a második világháború idején Vilniusban szolgált; tevékenységének köszönhetően sok zsidónak sikerült elmenekülnie vagy elrejtőznie. (MTI)

Comments are closed.