Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. április 12. 00:00

Saron és Bush az amerikai elnök texasi farmjának dolgozószobájábanKép: REUTERS – Eric Draper A ciszjordániai zsidó települések bővítésének leállítására és az illegális kolóniák felszámolására hívta fel George W. Bush amerikai elnök Ariel Saron izraeli kormányfő figyelmét a tegnapi találkozón Crawfordban – írta az MTI.

Bush texasi magánbirtokán látta vendégül az izraeli miniszterelnököt. A két politikus között 2001 óta ez volt a tizedik kétoldalú találkozó. – Az izraeli kormányfőnek azt mondtam, hogy semmi olyat ne tegyen, ami ellentmond az útitervnek – mondta a megbeszélés után Bush, sürgetve vendégét: ne állítsa kész tények elé a palesztinokat a végleges rendezésről folytatandó tárgyalásokon. Az amerikai elnök ugyanakkor  irreálisnak nevezte, hogy a zsidó állam visszatérjen az 1949-es (izraeli)  határok mögé, mivel számot kell vetni az új realitásokkal és a  végleges rendezésnek a kölcsönösen elfogadott változtatásokon kell  alapulnia.

Az USA nemrég bírálta azt a tervet, amely szerint csaknem négyezer lakással bővítenék Maale-Adumimot, a legnagyobb ciszjordániai zsidó kolóniát.  Saron közölte, vállalja a törvénytelenül felépített zsidó telepek lebontását, és teljesíti az útitervben vállalt kötelezettségeket. A crawfordi találkozót eredetileg arra szánták, hogy Bush támogatásáról biztosítsa Saron kivonulási tervét a Gázai övezetből. A terv alaposan felkorbácsolta az izraeli kedélyeket. A kormányfő az NBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott:  Izraelben a polgárháborúk előestéjére emlékeztető a hangulat.

Bush tegnap arra buzdított, segítsék a gázai övezeti kivonulási tervet, amelyről Saron kész egyeztetni velük. Az elnök sürgette a palesztin fegyveres csoportok felszámolását is.

Hezbollah-kémrepülő Izrael fölött

A Hezbollah arab terrorista szervezet közölte: hétfőn egy kémrepülővel hatolt be Izrael északi területére. A robotpilótás gép biztonságban visszaérkezett a libanoni bázisra. Szemtanúk szerint a közlemény után izraeli vadászgépek jelentek meg Tyre kikötővárosának közelében. Az izraeli biztonsági erők elismerték a légtér megsértését. (Reuters)

Comments are closed.