Forrás: Népszava

Miután szombaton palesztin szélsőségesek 24 órán belül több mint nyolcvan aknavető-rakétát lőttek ki a gázai zsidó településekre, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád vezetői tegnap kijelentették, hogy ‘befejezettnek tekintik’ a megtorlást a három 14-15 éves palesztin megöléséért. Tegnaptól valóban nem esett több rakéta a zsidó településekre. A kneszet (izraeli parlament) külügyi bizottsága ülésén ugyanakkor Joszi Kupperwasser tábornok, a vezérkar felderítő osztályának vezetője elmondta, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök ‘valóságos erőfeszítéseket tesz’ az aknavető-tűz leállítására a gázai övezet déli részén.

Saul Mofaz védelmi miniszter elmondta a bizottságnak, hogy ‘mélyreható telefonbeszélgetést’ folytatott Mahmúd Abbásszal és Izrael ‘még egy esélyt ad neki kötelezettségei teljesítésére’, de a megállapodások további megszegése esetén a jövőben ellenlépéseket foganatosít. A baloldali Jahad (Merec) képviselője, Joszi Szarid megjegyezte, hogy Izrael sem teljesíti minden kötelezettségét – például nem számolja fel az illegális településeket és folytatja az építkezést a megszállt területeken létesült településeken.

Megfigyelők szerint az izraeli hadsereg visszafogottsága a palesztin rakéta-kilövések idején – a telepesek keserűen vették tudomásul – összefügg Ariel Saron miniszterelnök találkozójával George W. Bushsal, az amerikai elnök texasi farmján. Saron el akarta kerülni, hogy a tűzszünet aláásásával vádolhassák. Az is elég neki, hogy Bush – az előzetes értékelésekkel ellentétben – szóvá tette az építkezések folytatását a megszállt területeken létesült településeken és emlékeztette Saront, hogy amikor elfogadta Bush rendezési ‘útitervét’, kötelezte magát arra: véget vet az építkezéseknek. Saron felvetette, hogy Abbász nem tartja be ígéreteit, főleg a szélsőséges szervezetek tagjainak lefegyverzése terén. Bizonyságul éppen a szombati rakéta-támadásokat említette meg Saron.

Az izraeli rendőrség főfelügyelője Mose Karadi sikeresnek ítélte meg a rendőrség vasárnapi akcióját, amelynek során elválasztotta egymástól a zsidó és a mozlim szélsőségeseket és így véres összetűzéseket sikerült meggátolnia. A rendőröket azonban kínosan lepte meg, hogy Haszan Joszef (mérsékeltnek tartott) Hamász vezetőnek sikerült a Templomhegyre jutnia – annak ellenére, hogy a rendőrség csak izraeli illetőségű, 40 évnél idősebb férfiakat engedett a Hegyre.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.