Forrás: NOL

Jeruzsálemben csak pár tucatnyian tüntettek a gázai kivonulás ellen

Azért vagyok itt, hogy imádkozzam a Templomhegyen – magyarázza az útját álló rendőröknek egy középkorú, vérmes asszony a jeruzsálemi óváros (egyik) szent helyén. Az imádság csak kifogás, a nő tüntetni jött – a biztonságiak is jól tudják ezt. Izraelben napok óta attól tartanak, hogy Ariel Saron miniszterelnök elszakadási tervét ellenzők megtámadják a Templomhegyet, erőszakot szítva arabok és zsidók, zsidók és zsidók között. Különösen a szombati incidens óta: három fiatal palesztint lőttek le izraeli katonák Gázában, amire a szélsőséges szervezetek rögtön Kasszam rakétákkal válaszoltak. A Hamasz, az Iszlám Dzsihád és a többi fegyveres szervezet csak arra vár, hogy valamilyen ürügyet találhassanak a hallgatólagos tűzszünet felmondására.

A gázai kivonulási terv ellenzői vasárnapra nagyszabású tüntetést. Tízezer embert vártak. A második intifádát négy év fél évvel ezelőtt Saron Templomhegyen tett látogatása robbantotta ki. A Templomhegy másfél éve nyílt meg zsidóknak (a második palesztin felkelés 2000-es kezdete után lezárták), azzal a feltétellel, hogy nem imádkoznak ott. Háromezer rendőrt vezényeltek Jeruzsálem óvárosába vasárnap, hogy megfékezzék az izraeli szélsőségeseket és az arabokat.

A Templomhegy előtt pár tucat tüntető lézengett tegnap. Körülbelül ugyanennyi tévés, újságíró, és kétszerannyi rendőr, katona. Tinédzserforma zsidó fiúk táncolva azt kiabálták: „Izrael országa nem Iszmael országa”. A rendőrkordonok előtt álló kis csoportban hirtelen dulakodás kezdődik. A rendőrök letepernek egy tüntetőt, aki éppen lelkesen nyilatkozott a sajtónak. Egy-két keményebb pofon is elcsattan.

– Nem az elszakadásról, hanem Izrael lelkéről van szó – magyarázza egy kitartó tüntető. – Nem lehet figyelmen kívül hagyni több tízezer embere véleményét – teszi hozzá egy korábbi, a knesszet előtt tartott megmozdulásra utalva. Akkor valóban tízezren vonultak fel. A tüntetők szerint a korrupt Saron mindent megtesz a baloldal kedvéért, hogy azok beszüntessék az ellene és családja ellen folyó nyomozásokat, vizsgálatokat.

– A rendőrök a terroristákat védik és nem a zsidókat – panaszkodik a 17 éve Izraelben élő Phil, amikor kiderül: Hasszan Juszef sejk, a Hamasz egyik szellemi vezére feljutott. Tegnap sikerült megakadályozni a provokációt, az ellenprovokációt is. A helyzet feszült, a hangulat keserű. A júliusba tervezett kivonulásig még sok minden történhet a harmincas éveiben járó férfi szerint. – Három hónap hosszú idő Izraelben, hiszen hat nap is milyen hosszú! – mondja 1967-re utalva. Az újságíróhad egyelőre visszavonul az árnyékba.

Zalán Eszter

Jeruzsálem, 2005. április 10.

Comments are closed.