Forrás: Népszava

Az izraeli biztonsági szervek legmagasabb fokú riadókészültséget rendeltek el, miután konkrét információhoz jutottak, hogy szélsőjobboldali elemek merényletet készítenek elő a jeruzsálemi Templomhegy mozlim mecsetjei ellen. Az egyik lehetőség szerint a támadók a környező hegyekből rakétákkal akarnak tüzelni a mecsetekre; egy sárkányrepülő felhasználását is a lehetőségek közé sorolják.

A rendőrség bejelentette, hogy vasárnap elzárja a Templomhegyet a látogatók elől, így vetve elejét egy ultra-ortodox csoport szándékának, hogy a hagyomány szerint a zsidó Niszan hónap első napján tízezer hívővel felmenjen a Templomhegyre. A rendőrség megítélése szerint a tömeges zsidó jelenlét a Templomhegyen összetűzés veszélyét hordozná magában – annál is inkább, mert zsidó és mozlim szélsőségesek egyaránt ki akarnak provokálni egy ilyen összetűzést, amelynek valószínű tovaterjedő hatása a gázai kivonulás tervének meghiúsítását vonhatná maga után.

A szélsőséges telepesek különben is igyekszenek kiélezni a helyzetet. Hebronban több tucat felnőtt és kiskorú telepes – köztük több tizenéves lány – kövekkel és záptojásokkal támadt a katonákra és rendőrökre, akik védőfalat építettek a város zsidó negyede és egy arab család háza közé. A telepesek többször megpróbálták lerombolni az arabok házát, az izraeli Legfelsőbb Bíróság pedig a hadsereget tette felelőssé azért, hogy a család háborítlanul folytathassa normális életét a házában. A telepesek a katonákra támadtak és az egyik tisztnek eltörték a karját. 15 telepest – köztük két kiskorút letartóztattak, de már másnap tizenhármat közülük szabadon bocsátottak. Egy nappal korábban a katonák palesztin rendőrökkel tűztek össze, mert azok a város olyan részében járőröztek, ahová tilos lett volna belépniük. A Palesztin Hatóság állítása szerint a rendőrök nem léptek az izraeliek által ellenőrzött területre. A rendőröket néhány óra elteltével szabadon bocsátották.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök jövő heti amerikai látogatása előtt úgy George Bush elnök, mint Condoleezza Rice külügyminiszter többször kijelentették, hogy az amerikaiak továbbra is határozottan ellenzik a megszállt területeken létesült zsidó települések kibővítését és a Bush-Saron találkozón az amerikai elnök szóvá is fogja tenni a településeken folyó építkezések, elsősorban a Maale Adumim városban tervezett új lakótelepek ügyét – még ha nem is ez áll majd a tárgyalások középpontjában.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.