Forrás: Népszava

Nyilatkozatot adtak ki az ország helyzetéről az MDF alapítói, a dokumentum szerint ‘lesújtó a látlelet’. Az Új lakitelki nyilatkozat című, Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Csurka István, Fekete Gyula, Für Lajos, Kiss Gy. Csaba és Lezsák Sándor nevével fémjelzett dokumentum szerint a társadalomban nő az elégedetlenség, és a nemzet jövőjét érintő fontos kérdésekben felelőtlen politikát folytat a kormány. A hét egykori MDF-es politikus nyilatkozatában együttműködésre és összefogásra szólított fel. Mint írták, újra a magyar értelmiségnek, a közélet szereplőinek a feladata, hogy felrázzák a társadalmat. A következő választásokra fel kell készíteni a választópolgárokat, meg kell ismertetni az országot valóságos helyzetével és lehetőségeivel – áll a dokumentumban.(MTI)

Holokauszt-emlékhét Budapesten

Holnap nyílik a fővárosban a Holokauszt-emlékhét. A közös megemlékezés mellett filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató szerepel a programban, amely jövő vasárnapig tart Budapesten – közölte a szervező Holokauszt Emlékközpont. Az eseménysorozat ad keretet a holokauszt áldozatainak emléknapján tervezett megemlékezésnek is. Az április 16-ára tervezett egész napos rendezvényen mécsest gyújtanak, elhelyezik az emlékezés kövét és felolvassák az áldozatok nevét a IX. kerületi, Páva utcai intézményben, amely éppen egy éve nyitotta meg kapuit. Az emlékközpont programján bemutatkozik a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet képzésén részt vett tanárcsoport és a holokauszt oktatásával foglalkozó Hanna Arendt Alapítvány is.(MTI)

Kishatárforgalom a megoldás

A kishatárforgalmi rendszer bevezetése megoldást jelenthet a jelenlegi vízumkiadási gyakorlat szigorítására, amelyet az úgynevezett a schengeni szabályozáshoz csatlakozás tesz szükségessé – közölte Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője. Szegedi tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Magyarország legkésőbb 2008. január 1-jétől nem tarthatja fenn a jelenlegi könnyített vízumkiadást, ami károsan érinti a határmenti térséget, hiszen megnehezíti a kapcsolattartást és az együttműködést. Az Európai Parlamenthez beterjesztett javaslat alapján a határtól harminc, indokolt esetben harmincöt kilométeres sávban állandó lakhellyel rendelkezőknek adnának kedvezményt: olyan egy és öt év közötti időtartamra vonatkozó vízumot, mellyel korlátlan számban léphetik át a határt – mondta a politikus.(MTI)

Parlamentba készül a Centrum

Jövő évtől parlamenti politizálásra, 2010-től kormányzati szerepre készül a Centrum Párt, de ehhez egyik politikai párttal sem kíván szövetségre lépni. Kupa Mihály pártelnök téma-, stílus- és elitváltást sürgetett és kiemelte: olyan témákkal kell foglalkozniuk az ország vezetőinek, amelyek hosszú távra határozzák meg az ország sorsát. Szavai szerint ‘A Gyurcsány-Apró, vagy az Orbán-szőlő-ügy ehhez képest nulla kérdés’. A Centrum politikai programja utalt arra, hogy már 2002-ben mintegy 220 ezer ember érezte úgy, szükség van a Centrumra és kell egy középpárt, mely képes megállítani az ország politikai kettészakítását. Kell egy politikai erő, amely képes tisztességes közéletet teremetni.(Népszava)

Helyreigazítás

Lapunk 2004. május 26-i számában, a ‘Kósa cáfol, a rendőrség nyomoz’ című cikkben

– azt a valós tényt, hogy Sutka Sándor Hajdú-Bihar Megyei rendőrkapitány egy átiratában felvetette a debreceni polgármester, Kósa Lajos mentelmi joga felfüggesztésének szükségességét a város vagyonkezelő szervezet gazdálkodása kapcsán, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ténylegesen megalapozott gyanú merült volna fel. Az ügyészség az átirat tartalmát megalapozatlannak találta. Kósa Lajossal szemben alapos gyanú ténylegesen nem merült fel, mentelmi jogának felfüggesztését nem kérték.

– olyan hamis látszatot keltettünk, hogy Kósa Lajosnak befolyása lett volna arra, hogy a debreceni élményfürdő építésével megbízott céggel szemben érvényesítenek-e kötbért vagy sem, és a döntésben szerepet játszott volna az, hogy a kivitelező egyik alvállalkozójánál felesége korábban tulajdonostárs volt. Ez a jogviszony rövid ideig tartott, 10 évvel ezelőtt.

Comments are closed.